Цветан Цветанов (на преден план) в пленарната зала на НС

...
Цветан Цветанов (на преден план) в пленарната зала на НС
Коментари Харесай

ГЕРБ плахо и с условности вижда Москва като заплаха, за БСП това е груба грешка


Цветан Цветанов (на челен план) в пленарната зала на Народно събрание в сряда, сн. БГНЕС

Макар и с ангажименти ръководещата партия ГЕРБ поддържа страхливо отчета за националната сигурност през предходната година, в който Русия е посочена като една от главните закани за България.

" Това, което мога да заявя изрично е, че сме задоволени от това, че се посочват нещата с същинските им имена ", съобщи заместник-председателят на партията Цветан Цветанов.

Докладът, в който за пръв път участват остри формулировки като тази, че ”действията на Русия са източник на районна неустойчивост и заплашват нашата съществена цел за единна свободна и мирна Европа”, бе признат от държавното управление и към този момент е импортиран в Народното събрание, който също би трябвало да се произнесе по него.

Най-голямата опозиционна партия Българска социалистическа партия обичайно жигосах отчета и го разгласи за несъответстващ и поредна неточност. В съдружните сътрудници на ГЕРБ " Обединените патриоти " се стигна до предстоящ разнобой, откакто от " Атака " в типичния си жанр оповестиха отчета за " натовски нелепости ".

В отчета са посочени като заплаха и " опитите на непознати страни за образуване на публично мнение, посредством дезинформация, пропагандни акции, медийна операция, потребление на обществените мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организаци ", както и мигрантската рецесия и войната в Сирия.

Цветанов: Може би повече се вади като подтекст от написаното

Цветанов съобщи в сряда, че той към момента не е прочел отчета в елементи, защото към момента не е обсъждан в парламентарните комисии.

" Това, което мога да заявя изрично е, че сме задоволени от това, че се посочват нещата с същинските им имена. Може би повече се вади като подтекст от написаното, в сравнение с цялото формулиране на всички тези текстове, за които ме питате да направя коментар ", сподели безусловно Цветанов.

По думите му отчетът " по никакъв метод не основават причина за опълчване ".

Той разяснява, че в отчета участват " анексирането на Крим, изострените връзки сред Европейски Съюз, Русия, НАТО и за осведомителната война, която се води, а тя постоянно е обвързвана и с предпоставките за доста подправени вести ".

" От тази позиция мисля, че е по-скоро извадено от подтекста на написаното и считам, че когато към този момент бъде за разискване и гласоподаване в съответните комисии, тогава ще можем да приказваме по-ясно, а и вие ще имате опция да се запознаете по-добре “, добави Цветанов.

" Всички сме очевидци, че това, което се случи в изборите в Съединени американски щати, във Франция, несъмнено, че не бяхме подминати и ние в България за всичко това, което се направи по време на президентската акция. Знаете, че имаше доста подправени вести, добре планувана акция за дискредитирането на Европейски Съюз и надали не, че той е нездравословен за България и стратегическото партньорство със Съединени американски щати е нездравословно за Европейски Съюз. Това са тематики, които са общоизвестни и не би трябвало да даваме чак толкоз значение. Трябва да бъдем задоволително осведомени, с цел да можем да противодействаме на сходни странични въздействия, които могат да дестабилизират сигурността в района “, добави той.

Депутатът Красимир Велчев/ГЕРБ/, който е съпредседател на парламентарната група за другарство с Руската федерация, разяснява от своя страна, че " сходни констатации може би ще изострят двустранните връзки, само че, в случай че има точни обстоятелства, те биха помогнали да се поправят избрани изявления или дейности на ръководещите ".

" Не знам защо става дума и за какви закани, само че, с цел да има такова изявление, очевидно нещо ги тормози ", уточни той.

Велчев акцентира, че ръководещите вършат разлика сред политиците и елементарните руснаци.

" Политиците нормално пречат на връзките сред елементарните хора ", сподели Велчев.

" Чудесен отчет, руснаците в Бяла не пият и не пушат "

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров от своя страна уточни, че отчетът за положението на националната сигурност няма да навреди на връзките сред България и Русия.

" Чудесен отчет, който най-сетне уточни един от огромните проблеми на България – хибридната война. Мисля, че доста от опитите за спекулации, че държавното управление не води поредна политика в тази посока, се изпаряват. Т. нар. кебапчийски котараци от остарялата десница би трябвало да знаят, че единствено с приказки не става. Става с действителна политика, прекъсване на съветските планове в България и осъществяване на политика в региона на националната сигурност, която работи и обезврежда опитите за дестабилизиране на България, а такива несъмнено има “, разяснява Тодоров, представен от " Фокус ".

Попитан дали поради този отчет няма да се изопнат връзките ни с Русия, той отговори негативно и даде за образец това, че с всяка година съветските туристи у нас се усилват с 15-20%.

" Това не е зле за България. Тези хора са платежоспособни. Нито един от тях в Бяла не видях да пуши или да пие концентрати. Безспорно службите работят. Има действителни обстоятелства, които не можем да загатваме. За мен отчетът няма да навреди на връзките “, сподели още Антон Тодоров.

Разнобой в " Обединените патриоти "

Милен Михов от " Обединените патриоти " уточни, че отчетът отразява правилно заканите в района и фактора " Русия " в тази посока.

" В него се показват три значими обстоятелството - засиленото военно наличие на Русия в Черноморския басейн и повишаване извънредно на високо равнище на военните сили и въоръжение на Руската федерация в района, които съставляват нещо обезпокоително за националната ни сигурност ".

На второ място държавното управление отбелязва изостряне на връзките сред Русия с НАТО и Европейски Съюз, а това постанова също извода за нараснала заплаха за сигурността ни. Третата констатация в отчет са засилените опити на Русия да образува сфери на въздействие, в т.ч и у нас, посредством разнообразни стопански, политически и културни средства.

Не става въпрос за оценка на актуалните условия през призмата на русофилство и русофобство, а за оценка на действителни военни, стопански и политически закани за националната сигурност, сподели той.

Михов напомни, че държавното управление ясно е дефинирало стъпките в програмата си за ръководство - усилване на отбранителната дарба, увеличение на бюджета за защита и боеспособност на БА и всички други детайли, които подсигуряват националната сигурност.

Колегата му от " Атака " Станислав Станилов, която е част от " Обединени патриоти ", обаче дефинира констатациите в отчета за Русия като " натовски нелепости ".

Българска социалистическа партия – както нормално

Според Антон Кутев от Българска социалистическа партия, който е съпредседател на групата за другарство с Русия, " това е груба неточност, за жалост не първата ".

" Последните няколко държавни управления демонстрират податливост към несъмнено антируско въодушевление ", счита Кутев.

Според него политиците би трябвало еднообразно добре да приказват и съветски, и британски.

Кутев уточни, че страната ни би могла да поддържа положителни връзки с Москва и това не значи отвод от евроатлантическата посока.

" Именно това, че сме в НАТО и Европейски Съюз, значи, че можем да сме мостът на тези международни сили с Русия и би трябвало да бъдем, тъй като имаме обща история с Русия ", сподели Кутев.

Според депутата казаното в отчета няма да утежни връзките сред София и Москва, само че за следващ път, ще покажем некомпетентност.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ от своя страна уточни, че " връзките НАТО - Русия, Европейски Съюз - Русия няма по какъв начин да не въздействат и върху нас, единствено че отчетът би трябвало да го гледаме в целокупност ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР