Цвеклото е кореноплоден зеленчук, който е най-свеж за консумация през

...
Цвеклото е кореноплоден зеленчук, който е най-свеж за консумация през
Коментари Харесай

Ползи от цвеклото + рецепта

Цвеклото е кореноплоден зарзават, който е най-свеж за консумация през зимните месеци. Консумира се в България най-често като салата или сок, само че добре се вписва и в готвени ястия.

Цвеклото е богато на витамини, минерали, фибри и захари. 87% от наличието му е вода. Фруктовата захар, която съдържа то може да провокира отичане и болки при хора, които имат проблеми със стомаха и червата, по тази причина те би трябвало да го заобикалят.

Фибрите в цвеклото намаляват равнищата на LDL холестерола, калия контролира кръвното налягане. Богато е и на желязо и вит. С.

Пигмента бетаин, който придава аления цвят на цвеклото защищава черния дроб от възпаления.

Сока от цвеклото е доста подобаващ при интензивни тренировки или тежък физически труд за по-бързото възобновяване на организма. Зарази високото наличие на желязо и вит. С е уместно при анемия и продължителен стрес.

Цвеклото не се предлага в недопечен тип за хора склонни да образуват камъни или песачинки в бъбреците, поради съдържащите се в него оксалати.

Най-големи изгоди можем да извлечем от цвеклото, като го комбинираме с морков, ябълка, круша, джинджифил, лимон заради положителната композиция от фибри, витамини и минерали в тях.

Може да си извършите вкусна и витаминозна салата от следните артикули:

1 цвекло приблизително огромно

2 моркова

1 ябълка

1 круша

1 см. от коренче джинджифил

Сока от 1/2 лимон

Зехтин и сол на усет

Всички съставки се рендосват в купа и се овкусяват, по избор може да добавиш сирене и микс от семена за още по - огромна изгода за здравето.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР