Циркът е магия, от която стават част и зрителите. Красота

...
Циркът е магия, от която стават част и зрителите. Красота
Коментари Харесай

10 елемента, неизменна част от цирковото представление

Циркът е магия, от която стават част и феновете. Красота и храброст, смелост и отдаване. Талантливите актьори основават един свят, който да ни открехне вратата към вълшебството.

Цирковите представления несъмнено увличат и малки, и огромни. Това е приказка, разказана в елементи. Циркът се стреми постоянно да премахне границите на въображението и да изненада все повече публиката. Цирковите актьори не могат да се дефинират като чиновници или работници, те са семейство.

Ако за театрите, киното и операта знаем доста, историята за цирка в огромни елементи мълчи. Циркът е непрекъснато странствуване и макар живота си на колела, артистите съумяват да изградят своят дом на манежа и да оставят част от себе си на всяка поляна, на която спрат.


Днес ще ви представим 10 детайла, неизменна част от цирковото зрелище, които не е доста добра концепция да пробвате сами вкъщи, тъй като резултатите със сигурност няма да са толкоз впечатляващи

1. Жонглиране

 10 детайла, неизменима част от цирковото зрелище

Жонглирането е комплицирана операция на предмети, която изисква години наред работа и сериозно противопоставяне на гравитацията. То е познато доста преди цирка. Още преди първите циркови представления то вече се е било наложило като развлечение за народа, само че същинският му сексапил идва с раждането на професионалните циркови артисти.

Те започват да подмятат ножове, запалени факли, тигани, скъпи кристални чаши или други чупливи предмети над главите си. Много атрактивен и известен номер е да жонглираш, до момента в който вървиш по въже, което е на към 10 метра над земята. Най-смелите и опитни жонгльори дори вървят по въжето с превръзка на очите. В множеството случай публиката наблюдава една приключена естетика от артистично облекло, музика и номер.

Най-често този номер е степенуван по компликация, започвайки лесни и красиви движения предразполагащи фена към една визуална приятност и наслаждение, и завършващ с автентично и мъчно изпълнимо движение.

2. Клоун

 10 детайла, неизменима част от цирковото зрелище

Цветни перуки, червен, огромен, звънящ нос, рисунки по лицето и странни костюми. Клоуните са комични артисти, които бързо стопяват бариерата сред публиката и сцената. Те въвличат феновете в шоуто. Костюмите им постоянно целят да хиперболизират части от човешкото тяло.

Клоуните определят представлението си като друга „ галактика “, в която човек става свидетел на всевъзможен тип смешки – от най-дребните неща, до присмиване на персони или човешки пороци. Комедията, несъмнено, не е универсална, тя варира по отношение на нуждите на другите култури. Шегите, мимиките и дейностите зависят от хумора на народа и по тази причина може да станете очевидци на най-различни клоунски номера. Тези артисти обаче, не постоянно предизвикват топли усеща, а в противен случай – страхът от тях е един от най-разпространените и в своите номера те постоянно се възползват от това.

3. Акробати

 10 детайла, неизменима част от цирковото зрелище

Акробатичните номера са познати още от най-дълбока древност – към 2300 година прочие Хр. на територията на Древен Египет, Древна Гърция, Индия и Древен Рим. Там откриваме и значението на гръцката думата „ акробат “, която означава „ Аз ходя по върховете и се катеря “. Тичат, скачат, въртят се. Бляскави костюми, трамплин, батут и много работа. Това накратко стои зад невероятното шоу, което виждаме на манежа.

Акробатиката има потребност от пространство, а ролите между мъжете и дамите са разграничени доста умело. Появата на цирковото изкуство запазва нотката от предишното, само че и дава сцена, на която акробатиката да се преобрази в познатите през днешния ден майсторство, грация и класа.

Упражненията са примесени с танцов колорит, ефирност, естетика и гъвкавост. Пример за високия професионализъм на тези хора е един от най-сложните номера, които публиката вижда на представленията – човешката пирамида, която демонстрира мощната връзка, работата в екип и отдадеността. Едни от най-красивите и в същото време най-опасните изпълнения, които се виждат в цирка, са тези с акробати във въздуха, които се премятат по най-елегантния възможен начин благодарение на шалове от шифон.

Българката Деси Кехайова остава в историята като най-талантливата в тази дисциплинираност с неповторимите си съчетания, които показва по целия свят. През 2004-та обаче шифонът на шала се къса и надарената циркова изпълнителка умира на място, което демонстрира крехкостта на живота на манежа.


4. Дресиране на животни

 10 детайла, неизменима част от цирковото зрелище

Екзотични, послушни и идващи от целия свят – от кокошка до камила, всичко може да видите в цирка, а техните номера ще ви оставят безмълвни. Гледайки умния взор на лъва, разбирането в очите на жирафа, си мислите „ По-умни са от някой хора “.

Още от самото начало на цирковото изкуство хората осъзнават опцията си за съвместна работа с животните и тези номера постоянно са участвали. Изграждането на връзката сред животното и индивида е абсолютно наложително, с цел да се избегне възможността от произшествия. Често хората си мислят, че тези животни се подлагат на невероятни мъчения, с цел да постигнат желаните от дресьорите резултати, но това което стои зад завесата е само много работа, редица манипулационни техники и самостоятелни занимания с отделните животни, тъй като всяко има собствен манталитет.

5. Едноколесен велосипед

 10 детайла, неизменима част от цирковото зрелище

Почти няма човек, който като дребен да не е кръстосвал улиците на две колела. Но колко са тази, които приемат предизвикателството да се лишат от едното от тях? Баланс, съгласуваност, издръжливост – ключът към триумфа на едно колело.

В началото има едно огромно и едно малко колело, само че цирковите актьори откриват,че могат да го ръководят и без задната помощна гума и че това определено привлича вниманието на тяхната аудитория. Най-често клоуните се появяват по този начин на сцената, придавайки лека небрежност на това, което вършат, само че се оказва, че карането на едноколесен велосипед е извънредно мъчно, особено когато е съчетано с нещо друго.

6. Въртене на чинии

 10 детайла, неизменима част от цирковото зрелище

Това е изкуство, в което хората въртят плочи, купи и други плоски предмети на стълбовете, без да падат. Артистите разчитат на жироскопичния резултат.Има различни интерпретации на това зрелище.

Много китайски циркови трупи изпълняват номера с въртенето на чинии в комбинация с акробатични осъществявания. Цирковите артисти на запад пък въртят плочи най-вече по време на комедийни номера, като двата номера построяват сюжет, който се следва. Много постоянно се постанова при този номер човек да бъде подпомаган от асистент, както и от разнообразни операции, ползвани при цирка – специфични форми на чиниите, лепенки, тъкмо определена тежест и т.н.

Това, което можем да заключим е, че той много прилича на нашите занимания в живота. Тайната е да въртиш чиниите една по една и да отделяш внимание на всяка поотделно. Колкото по-голяма и тежка е една паница, толкова повече време и фокус е необходимо да се завърти.

Колкото по-силно и устойчиво е завъртяна една чиния, толкоз повече време може да се върти качествено, без външна интервенция, но никога не би трябвало да разчитате на количеството, а на качеството. Баланс и майсторство изисква както въртенето на чинии в цирка, по този начин и на дилемите в живота.

7. Хвърляне на нож

 10 детайла, неизменима част от цирковото зрелище

Невероятно съчетание сред сигурност и неспокойствие, изпитвайки адреналина на летящ нож съвсем покрай тялото си. Хвърлянето на нож е театър, който евентуално е възникнал не дълго след откриването на пръчките и камъните. Но едвам в края на 1800 година цирковото изкуство избистря концепцията за тази активност и я модернизира.

Разбира се, не постоянно задачата е човек. Хвърлящите нож постоянно се прицелват в балони, ябълки или са с маска на очите, което усложнява задачата. За този номер цирковите актьори постоянно канят някой от публиката. А вие бихте ли приели?


8. Номерът с огън

 10 детайла, неизменима част от цирковото зрелище

„ Огненият дъх “ е трик, който е бил употребен в продължение даже на епохи от циркови артисти, илюзионисти и други Използва се техника, която включва взимане на гориво в устата и запалването му с източник на огън, с цел да се сътвори заблуда за духване на огнени искри.

Бълването на огън е извънредно рисково и дори професионалните реализатори би трябвало да практикуват дисциплинирано и постоянно, за да овладеят техниката и да гарантират собствената си сигурност и безопасността на феновете. Но овладеят ли го, те предават на своята аудитория невероятното усещане за силата на индивида и борбата му с огъня, като една от стихийните сили.

9. Илюзионисти

 10 детайла, неизменима част от цирковото зрелище

Илюзионното изкуство се характеризира с сръчност на ръцете и с редица трикове. Названието произлиза от френската дума „ Illusionner “, което значи „ вкарвам в подвеждане “. Магията се ражда от потребността на индивида да подчини по някакъв метод непознатите естествени сили като в същото време се резервира мистерията.

Фокусникът властва над въображението, провокира ума и съзнанието. Загадъчна и ефектна, илюзията те кара да вярваш в свръхестественото, в чудото. Силата на илюзиониста е да прикове вниманието на зрителя върху феноменално и необяснимо явление, за което има разумно пояснение, но съвършеното притежаване на илюзионното изкуство го трансформира в магия, в чаровно забавление.

Появява се нещо, а след това изчезва. Парички зад ухото, цветя от ръкава, промяна на карти и по какъв начин се случва всичко това? Тайна.

10. Коронният номер на всеки цирк

 10 детайла, неизменима част от цирковото зрелище

Това е, за което цялата аудитория трепне близо два часа. Опасни, смразяващи – черешката на тортата. Въпреки своите различни артисти, номера и сцена, цирковете до голяма степен припокриват програмите си и хората постоянно намират общи черти в тях. Разхождащите се по манежа животни и клоуни участват съвсем на всички места в различни представления.

Това, което разрешава на цирковете да оставят своя почерк в страстите на феновете, са техните завършващи номера. Ужасно сложни, рискови и постоянно изпълнявани от самите ръководители на цирка, те не могат да ви оставят равнодушни. Сега ще ви покажем какво тъкмо имаме предвид…

Още съвсем млад, през 1905 година, Лазар Иванов, един от най-хубавите български актьори, триумфира с представянето на своя личен акробатичен номер – „ Трапецът на смъртта “ и тогава той споделя „ …беше безразлично по какъв начин се назовавам, защото дотогава постоянно съм бил член от някаква трупа, само че моето ново откритие ми придаде международна популярност. „ Трапецът на гибелта “ докарваше публиката до екстаз. Едва след него се замислих как да се назовавам в афишите и рекламите, защото имаше значение. “

С изобретен от самия него апарат, българинът смайва до мълчание цирковите фенове. До през днешния ден, уредът се употребява в изпълнението на същия гибелен номер. Цял свят научава за паметния трик на момчето от България. По цирковите площадки се стичат хора от всяко кътче на света, за да се удивят на смелостта и артистизма на Лазар.

„ Колелото на гибелта “ на фамилия Балкански („ гибелта “ и рискът от нея очевидно е доминиращ в коронните номера на цирковите артисти, търсещи неспокойствие и адреналин ) е част от представленията им, който кара публиката да настръхне. За последно на българска земя този номер е представен преди няколко години от Велизара и Николай Балкански – спътници в живота и в цирка.

Спиращият дъха акробатичен номер се прави на 13 метра височина, без защитни средства двамата актьори влизат и излизат в две огромни колела, които се въртят със 70 километра в час и обикалят оста си за 3 секунди. Велизара е единствената жена в света, осмелила се да измести мъжете в този рисков атракцион.

Макар в името на номера да има думата „ гибел ”, постоянно фамилията посочва този номер „ Колелото на живота ”, тъй като полетът във въздуха ги кара да схванат какъв брой е значимо да цениш индивида до себе си, да разчиташ на неговата реакция и двамата да се пазите взаимно. След като този номер отпадна за неустановен интервал, хората могат да се радват на различен рисков номер – „ Глобусът на гибелта ”. Те извършват номера в затворена сфера, в която 8 мотористи разиграват впечатляващо щоу. За малко всички актьори са едно цяло. Всеки номер стартира с молебствия и приключва с овации на правостоящата към този момент аудитория. Трепет има във всички сърца под купола на цирка.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР