Цинкът взема участие в клетъчния метаболизъм и има незаменима роля

...
Цинкът взема участие в клетъчния метаболизъм и има незаменима роля
Коментари Харесай

Как тялото ни подсказва, че има нужда от цинк?

Цинкът взема присъединяване в клетъчния метаболизъм и има незаменима роля за имунната система. Многофункционалността на цинка демонстрира какъв брой разностранни могат да бъдат следствията при продължителен недостиг на цинк в организма. Ето по какъв начин тялото подсказва, че има потребност от цинк:

Сред класическите признаци е изтъняването и оредяването на косата . Продължителният дефицит на цинк забавя деленето на клетките в космените фоликули и синтезата на кератин.

Изследвания сочат, че хората с акне имат недостиг на цинк. Освен това намалените равнища на микроелемента са причина за по-бавно зарастване на раните по кожата и за нейното прекалено пресушаване и лющене.
 акне ThinkStock/Getty Images
Дефицитът на цинк се отразява и на ноктите . Ноктите са измежду най-бързо растящите структури на тялото, а неналичието на цинк не разрешава пълноценно разделяне на клетките в тях. Следователно растежът на ноктите доста се забавя. Те стават по-чупливи, а на разнообразни места по тях се появяват бели петънца.-->

Ако клетките не се разделят обикновено или не порастват, това се отразява и на положението на лигавицата на устата . Възможно е да се следи и нараснало кървене на венците, ниска здравината на зъбите , като те стават по-чупливи и податливи на кариеси.

Haй-виcoĸи нивa нa цинĸ ce нaмиpaт в xpaни c виcoĸo cъдъpжaниe нa пpoтeини. Това са спанакът , агнешкото и говеждото месо, стриди, скариди, омари, тиквените семки и кашу. Често липса на цинк се демонстрира при вегетарианците и веганите, защото главният източник на този минерал е месото .
 храна ThinkStock/Getty Images

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР