Цифровото разделение между регионите остава високо, според проучване на асоциациятаПовечето

...
Цифровото разделение между регионите остава високо, според проучване на асоциациятаПовечето
Коментари Харесай

Колко са смартфоните в света - нови данни на GSMA

Цифровото разделяне сред районите остава високо, съгласно изследване на асоциацията

Повечето хора по света към този момент разполагат със смарт телефони
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов отчет на асоциацията GSMA за мобилната интернет съгласуваност през 2023 година разкрива забавни данни за проникването на смарт телефоните в света. Според документа, 4,3 милиарда души имат умни телефони, или 55% от общото население на планетата.

Броят на потребителите на мобилен интернет е 4,6 милиарда души, от които 4 милиарда имат достъп до интернет посредством смарт телефони, сочи още анализът. GSMA отбелязва районните разлики в наличността на мобилен интернет: 69% от притежателите на смарт телефони в Северна Америка и Източна Азия имат устройства с 4G поддръжка, до момента в който по-голямата част от потребителите в Африка и Близкия изток не престават да употребяват 3G мрежи.
още по темата
Макар че мобилният интернет се популяризира интензивно, към 3,4 милиарда души към момента нямат подобен достъп; 38% от популацията на света живее в райони, където има мобилен интернет, само че не го употребява. 59% от популацията в Субсахарска Африка и 52% от популацията в Южна Азия нямат достъп до интернет.

Друг любопитен факт е, че 600 милиона души, или към 8% от популацията на света, употребяват мобилен интернет посредством елементарни телефони. Пречки пред разширение на броя на мобилните консуматори са незадоволителните цифрови умения, неграмотността, проблемите със сигурността и неналичието на уместно наличие.

Липсата на съгласуваност пречи на милиарди хора да имат достъп до жизненоважни услуги, изостряйки така и така тежкото състояние на по-бедното и по-малко образовано население. Хората от тази група също са негативно наранени от високите разноски за живот и увеличението на броя на незабавните случаи.

Предвид данните, GSMA прикани за ускорено приемане на цифрови технологии и унищожаване на бариерите – ограничения, които ще спрат по-нататъшното разширение на цифровото разделяне.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР