Цензурата в Българското национално радио и повсеместният натиск върху журналистите

...
Цензурата в Българското национално радио и повсеместният натиск върху журналистите
Коментари Харесай

Жива верига за свободата на словото пред БНР в четвъртък

Цензурата в Българското национално радио и повсеместният напън върху публицистите в България предизвика нов митинг, който ще стартира в 12 ч. в четвъртък и ще продължи с жива верига до Телевизионната кула.

Преди десетина дни публицисти от БНР и други медии се събраха на митинг пред БНР поради решението на генералния шеф Светослав Костов да смъкна от ефир публицистиката Силвия Великова и да ѝ бъде лишен правосъдния сектор, тъй че да не отразява събитията, свързани с избора на Иван Гешев за основен прокурор. Решението бе осуетено поради избухналото неодобрение и интервенция на премиера Бойко Борисов, който окачестви ръководителите на публичното радио като " главанаци ".

Последвалите разкрития на редколегията на стратегия " Хоризонт " пред Съвета за електронни медии за напън, цензура и закани накараха медийния регулатор на изиска прокуратурата да ревизира изнесените изказвания. Така абсурдът се върна там, откъдето стартира – при Иван Гешев.

Генералният шеф на БНР отхвърля да подаде поисканата му от публицистите оставка и във вторник предизвести с отворено писмо, че ще съди критиците си. Освен това окачестви скандалните си дейности като " смяна на статуквото " и се закани да я продължи.

Малко по-късно Асоциацията на европейските публицисти – България насочи апел за митинг:
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР