Центристки и десноцентристки партии в Чехия постигнаха споразумение за съставяне

...
Центристки и десноцентристки партии в Чехия постигнаха споразумение за съставяне
Коментари Харесай

Центристи и десноцентристи в Чехия се разбраха за коалиция

Центристки и десноцентристки партии в Чехия реализираха съглашение за сформиране на съдружно държавно управление, заяви късно нощес ръководителят на най-силната партия в новата коалиция, съобщи Ройтерс.

Петър Фиала, ръководител на Гражданската демократическа партия и евентуален предстоящ министър председател, сподели, че партиите са се договорили за разпределението на държавните постове, макар че не загатна обособени претенденти.

" Минахме през дълги, траяли през целия ден договаряния, само че приключили с триумф ", съобщи Фиала на конференция, излъчена по малкия екран след диалозите, които продължиха над 12 часа.

Петпартийната коалиция ще се изправи пред възходяща инфлация, трупащ се дълг и стопанска система, страдаща от дефицит на полупроводници и увеличаващи се цени на силата. През последните седмици в Чехия се усилиха и новите случаи на Covid-19.

Партиите, групирани в две обединения, завоюваха 108 места в 200-членната долна камара на Народното събрание на изборите на 8 и 9 октомври, побеждавайки сегашния министър председател Андрей Бабиш, чиито основни съдружници не влязоха в Народното събрание.

Въпреки релативно бързото реализиране на съглашение за коалиция ще бъде нужно още известно време за сформиране на държавно управление, защото основна фигура - президентът Милош Земан, е приет в болница от 10 октомври и няма информация за положението му. Фиала сподели, че е бил осведомен от шефа на екипа на президента, че Земан е подготвен да се срещне с него сега, когато бъде изведен от интензивно поделение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР