Централният археологически съвет на Гърция (KAS) реши, че голяма част

...
Централният археологически съвет на Гърция (KAS) реши, че голяма част
Коментари Харесай

Археолози спират строеж на квартал в Атина

Централният археологически съвет на Гърция (KAS) реши, че огромна част от някогашното летище "Елиникон " съставлява интерес за археологията и затова на него не може да се строи. Гръцките медии настояват, че въпреки всичко е реализирано компромисно решение, защото доста от членовете на основния съвещателен орган за запазване на Античността желаеха възбраната да обхване 700 акра от имота, който се намира в южните региони на столица.

При гласуването беше решено 280 акра да бъдат предоставени за археологически изследвания.

Все още не е известно къде се намират тези 280 акра и дали вложителите от Lamda Development SA, които са сключили контракт с Гърция през 2014 година за строителство, ще могат да осъществят плана си.

Компанията възнамерява да влага почти 1,5 милиарда евро в пътища и комунална инфраструктура, както и спомагателни 5,5 милиарда евро за построяването на 8000 жилища, хотели, магазини и офиси.



Това сигурно е неприятно решение. Ние просто би трябвало да чакаме и да забележим какъв брой неприятно е то, сподели източник, непосредствен до вложителите.

Това е най-голямата частно финансирана инвестиция в Гърция за последните години.

По тази причина предходната седмица министър председателят Алексис Ципрас опита да повлияе на решението като уточни, че той и държавното управление на СИРИЗА поддържат инвестиция в някогашното летище на Атина. Неофициално се приказва, че зад плана на Lamda Development SA стоят китайски и близкоизточни капитали.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР