Централната избирателна комисия(ЦИК) пак ще похарчи 10 млн. лв. за

...
Централната избирателна комисия(ЦИК) пак ще похарчи 10 млн. лв. за
Коментари Харесай

Частна фирма отново ще контролира изборите

Централната изборна комисия(ЦИК) отново ще похарчи 10 млн. лева за външен реализатор на машинния избор за идните локални избори на 29 октомври. Вчера комисията разгласи социална поръчка за близо 10 млн. лева с Данък добавена стойност за обезпечаването на гласуването.
Това стана ясно още предходната седмица, когато управлението на ЦИК организира среща с представители на „ Смартматик “ - интернационалната компания, която е производител на употребените в България устройства за гласоподаване и техния програмен продукт. Причината беше, че употребените до момента настройки са непригодни за локалните избори, а комисията явно не разполага със експерти и експертизата, с цел да организира сама обновяването му.
От ЦИК постоянно употребяват услугите на българската частна компания „ Сиела Норма “. За последните парламентарни избори през април т.г. " Сиела " получи социална поръчка за обезпечаването на машинното гласоподаване за 12 милиона с Данък добавена стойност. Отношенията сред ЦИК и родната компания обаче са много комплицирани и постоянно конфликтни откакто „ Сиела “ съди комисията за милиони левове поради спор към собствеността на машините. 
Междувременно от ЦИК дефинираха изискванията, при които претендентите за кметове и общински съветници ще могат да се явят на идните локални избори на 29 октомври 2023 година
Регистрирането на кандидатските листи в общинските изборни комисии се прави от 19 септември до 26 септември 2023 година в това число или не по-късно от 32 дни преди изборния ден.
Право да вземат участие във вота имат пълнолетните български жители, които не са сложени под забраняване, не изтърпяват наказване отнемане от независимост и са живели през последните 6 месеца към 28 април 2023 година в това число в съответната община, в случай че се кандидатират за общински съветници, за кметове на общини и региони, или в съответното обитаемо място, в случай че желаят да бъдат кметове на кметства.
Във вота могат да се включат и жители на други страни-членки на Европейски Съюз. Те би трябвало да дават отговор на същите условия, както и да разполагат със статут на дълготрайно или непрекъснато пребиваващ в Република България, и да не са лишени от правото да бъдат избирани в страната, от която идват.
До 17 часа на 18 септември Инициативните комитети могат да записват самостоятелни претенденти за общински съветници, за кметове на общини, на региони и на кметства. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР