Централната банка на Австралия днес повиши изненадващо основната лихва за

...
Централната банка на Австралия днес повиши изненадващо основната лихва за
Коментари Харесай

Централната банка на Австралия изненадващо вдигна основната лихва - до 11-годишен връх

Централната банка на Австралия през днешния ден увеличи изненадващо главната рента за 12-ти път до 11-годишен връх. Същевременно от Централната банка предизвестиха, че може да се наложи в допълнение " стягане " на лихвената политика, с цел да се подсигурява, че инфлацията ще се върне към целевото равнище от 2%.

Резервната банка на Австралия (RBA) увеличи водещата си рента с 25 базисни пункта до 4,1%, откакто месец по-рано направи същото, заявявайки, че инфлацията към момента е прекомерно висока и че желае да предотврати стабилизиране на високите ценови упования.

Така единствено в границите на година (от май 2022 година насам) основнаjd рента в Австралия беше нараснала с общо 400 базисни пункта, до 4,1% - най-високо равнище от април 2012 година насам.

" Инфлацията в Австралия мина своя пик, само че равнище от 7% към момента е прекомерно високо и ще мине известно време, преди тя да се върне към целевия диапазон от 2% ", разяснява покачването шефът на RBA Филип Лоу. По думите му, " това в допълнение нарастване на лихвите има за цел да даде по-голяма убеденост, че инфлацията ще се върне към задачата в границите на рационален интервал от време ".

А на следващия ден следва и постоянно съвещание на Канадската централна банка - при предходните 4 следващи срещи, главната рента остана непроменена.

В края на месеца (на 27-и юни) ще се организира и поредна постоянна среща на управлението на ЕЦБ, на която се чака главните лихви в еврозоната още веднъж да бъдат нараснали с 25 базисни пункта.
 ЕЦБ отслаби малко „ хватката “ при покачването на главните лихви
ЕЦБ отслаби малко „ хватката “ при покачването на главните лихви

От юли 2022 година до момента, е най-бързият в историята на ЕЦБ ритъм на стягане на лихвите
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР