Центърът по подготовка за космонавти (ЦПК) установи, че е налице

...
Центърът по подготовка за космонавти (ЦПК) установи, че е налице
Коментари Харесай

Руските космонавти все по-малко време се занимават с наука на МКС

Центърът по подготовка за космонавти (ЦПК) откри, че е налице значителен спад в научната активност, която извършват съветските космонавти на борда на Международната галактическа станция. Спадът е обвързван с намаляването на броя непрекъснато пребиваващи руснаци на МКС от трима на двама.

Напомням на читателите, че повода, заради която съветският екипаж бе скъсен, се корени в неспособността на Русия да построи своя сегмент на МКС. Докато американските совалки летяха до 2011-та година, с тяхна помощ бяха изведени всички съставни елементи на Съединени американски щати, Европа и Япония. Но руснаците не смогнаха – техният модул МЛМ “Наука ” трябваше да лети още през 2007-ма година, но датата на изстрелването бе непрекъснато отлагана. През 2013-та година бе установено замърсяване на горивните системи на “Наука ” с стоманени стърготини. До ден сегашен решение на казуса няма.

Така преди две години Роскосмос оповести, че не е належащо на съветския сегмент на МКС да има непрекъснато наличие от трима души и горе останаха единствено двама съветски космонавти. Това съществено се отрази на качеството на свършената научна работа – космонавтите се занимават главно с поддръжката на недостроения си сегмент. 

Статистиката демонстрира, че в интервала сред 2010-та и 2014-та година космонавтите са прекарвали към 32% от времето си за научни опити, а в интервала сред 2014-та и 2017-та цифрата стигнало до 37%. За съпоставяне космонавтът Сергей Прокопиев, който летя в космоса през 2018-та година, е посветил единствено 30% от времето си за просвета.  

Инфо: Наказателен кодекс

На фрагмента: съветският космонавт Олег Кононенко по време на извънбордова активност. Photo credits: NASA/Roscosmos

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР