Ценовият галоп при имотите продължава да чупи рекорди. НСИ отчете

...
Ценовият галоп при имотите продължава да чупи рекорди. НСИ отчете
Коментари Харесай

Рали с цените на имотите в Пловдив, изпреварихме по ръст ст...

Ценовият галоп при парцелите продължава да чупи върхове. Национален статистически институт регистрира през днешния ден, че на годишна база през третото тримесечие на 2022 година жилищата в страната са поскъпнали с 15.6%. А единствено за три месеца – трето тримесечие по отношение на второто, парцелите в Пловдив са отбелязали растеж от 5.7%. С това те изпреварват повишаването даже в столицата, където статистиката е отчела 5.6% растеж. Шампион обаче е Варна /+7%/, освен това без да броим покупко-продажбите по курортите. 

Очаквано, най-скъпата договорка е от столицата, от паметната улица „ Оборище “  в Докторската градина. На улицата, където живеят куп звезди отпред с Лили Иванова, е направена продажба при цена 7620 евро на кв.м., демонстрират данните на консултантската организация Unique Estates. В Пловдив ценовият връх за 2022 година държат премиум жилища в сърцето на Пловдив, наоколо до радио- и тв центъра. Офертата е за 4800 евро на кв.м с Данък добавена стойност и покупко-продажби има. 

Картината в страната обаче е много разнообразна. Докато парцелите в най-големите градове  са поскъпвали, в Русе да вземем за пример недвижимостите са поевтинели с над 7.6% през третото по отношение на второто тримесечие. 

Брокери вещаят, че следващата година пазарът ще се успокои вследствие на покачването на лихвите по заемите и охлаждането на кредитирането. 2022 година е годината с два основни върха - рекордно ниски лихви по ипотеки и рекорден размер новоотпуснати жилищни заеми.  Според статистиката на Българска народна банка междинният eфективен годишен лихвен % за заеми в лв. през септември 2022 година понижава до 2.46%. Припомняме, че за последните 10 години лихвата по жилищните заеми потегли от 7.8%, качи се съвсем до  10.5% през лятото на 2013 година и след това стремително потегли надолу до актуалните под 2.5%. А размерът новоотпуснати жилищни заеми за първите осем месеца на годината доближава 4.3 милиарда лв., което съставлява растеж с 30.3% по отношение на същия интервал на 2021 г. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР