Цените на природния газ на борсите в Нидерландия и Великобритания

...
Цените на природния газ на борсите в Нидерландия и Великобритания
Коментари Харесай

Цената на природния газ в Европа тръгна надолу

Цените на природния газ на тържищата в Нидерландия и Англия поеха надолу на фона на постоянни доставки на съветски газ и LNG след забележителен растеж при започване на седмицата поради войната на Русия в Украйна и упованията за енергийни наказания на Москва. Засега единствено Съединени американски щати и Англия вкараха възбрана за импорт на нефт от Русия, до момента в който Европейски Съюз се въздържа от сходни ограничения поради прекомерно огромната си енергийна взаимозависимост от Москва. Вчера цената на газа на британската борса за ден напред спадна с над 16%, а тази за идващия месец - с 21.13%, по данни на Hellenic Shipping News. Фючърсите в Нидерландия за месец напред също означиха спад от над 27% до 156 евро в сряда.

Понижението на цените отразява обстоятелството, че има високо предложение и потокът на съветския газ е в цялостен потенциал, тъй че се следи свръхдоставяне, разясняват европейски търговци. Високата волатилност на цените остава заради несигурността за вероятни прекъсвания на доставки. Руският газ продължава да тече по тръбопроводите през Полша на запад към Германия, а потоците към Словакия през Украйна се задържаха на високи равнища и в сряда.

Цените на суровината бяха извънредно нестабилни тази седмица, като се покачиха до рекордни равнища в понеделник заради риска от понижаване на доставките от страна на Русия и нови европейски наказания. Европа зависи от Русия за към една трета от потреблението си на газ, а една трета от тези доставки минават през Украйна. Доставките по основен маршрут, пресичащ Украйна, ще останат постоянни и през днешния ден съгласно данни на мрежовия оператор Eustream, представени от Bloomberg. Доставчикът " Газпром " също съобщи, че потоците през Украйна са в сходство със поръчките на клиентите. Операторът на газопреносната мрежа на Украйна разгласи в сряда, че съветски войски са влезнали в две от четирите станции, които изпомпват газ за Европа, само че чиновници от двете страни се пробваха да се дистанцират от отговорността за всевъзможни вероятни спирания.
Газовите фючърси на борсата в Нидерландия поеха надолу след пика в понеделник Източник: Investing.com Търсене на други възможности
През по този начин наречения летен газов сезон, който продължава от април до октомври, нормално се следи спад в търсенето. Тази година обаче е допустимо цените да останат високи и през лятото, защото страните ще желаят оптимално да попълнят запасите си за зимата, считат специалисти.
Реклама
Европейската комисия във вторник с две трети тази година. Комисията съобщи, че газът и LNG от страни като Съединени американски щати и Катар могат да обезпечат опция от 60 милиарда кубически метра от 155-те милиарда, които Европа получава от Русия всяка година. Но с ограничавания световен потенциал за втечняване, който се чака непретенциозно да се усили тази година, Европа ще би трябвало да вземе спомагателните размери основно от Азия, настояват анализатори.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР