Цените на петрола в азиатската търговия се движат около най-високите

...
Цените на петрола в азиатската търговия се движат около най-високите
Коментари Харесай

Цените на петрола напът да регистрират най-сериозен месечен ръст от повече от година

Цените на петрола в азиатската търговия се движат към най-високите си стойности от три месеца насам, въпреки и през днешния ден леко да спадат, и са напът да записват най-сериозния си месечен растеж под натиска на упованията, че Саудитска Арабия ще удължи доброволното си понижаване на добива и през септември, съобщи Ройтерс.

Сортът Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, загуби 9 цента, или 0,04 на 100 до 84,90 $ за барел. Договорите за доставка през септември изтичат по-късно през днешния ден, а тези с доставка през октомври регистрират спад с 18 цента до 84,23 $.

Американският лек недопечен нефт спадна със 17 цента или 0,7 на 100 до 80,41 $ за барел.

В петък и двата сорта доближиха най-високото равнище на цените си от април и завършиха с покачване пета поредна седмица, като растежът на лихвите в Съединени американски щати и опасенията за размерите на доставките подкрепяха растежа. Очаква се и двата сорта да затворят месеца с най-голямото си месечно ценово нарастване от януари 2022 година

Анализатори чакат Саудитка Арабия да продължи и през септември да помпа 1 милион барела на ден по-малко, с цел да поддържа цените.

" Цените на петрола са с 18 на 100 по-високи от средата на юни под натиска на саудитските ограничавания, както и заради обстоятелството, че пазарите загърбиха скептицизма си във връзка с растежа ", показва анализатор на " Голдмън Сакс " (Goldman Sachs). " Очакваме Саудитска Арабия и през септември да добива по 1 милион барела на ден по-малко, а през октомври да понижи свиването на половина ".

Банката предвижда, че към септември цената на сорта Брент ще бъде към 86 $ за барел, а през втората половина на 2024 година ще се повиши до 93 $.

" Голдмън Сакс " пресмята, че световното търсене на нефт през юли възлиза на рекордните 102,8 милиона барела на ден. Банката ревизира прогнозата си за търсенето през 2023 година с 550 000 барела на ден нагоре, поради упованията за мощен стопански напредък в Индия и Съединени американски щати, който балансира спада на потреблението в Китай. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР