Най-скорошното му изпадане в немилост бе през 2018 г., когато

...
Най-скорошното му изпадане в немилост бе през 2018 г., когато
Коментари Харесай

Би Би Си: 59-годишният политически ветеран Фицо вероятно ще извле...

Най-скорошното му изпадане в недружелюбност бе през 2018 година, когато всеобщи митинги го принудиха да подаде оставка след шокиращото ликвидиране на проверяващия публицист Ян Куцияк и неговата избраница.

 

Обръщайки се към тогавашния президент Андрей Кишка – един от многото политически врагове, той обеща да се върне в политиката.

 

" Никъде няма да вървя. Не се безпокойте ", сподели Фицо и се оказва прав.

Първоначално сломен и бързо сменен като министър председател от своето партийно протеже Петер Пелегрини, Фицо наподобява се бе насочил към политическо несъществуване.

 

След унизителна изборна загуба на своята лява партия " Смер " Пелегрини го изоставя, формирайки нова лявоцентристка партия - " Глас ".

 

Но Covid рецесията сътвори нова опция за Фицо. Той стартира да се появява на всеобщи демонстрации против рестриктивните мерки поради ковид, въведени от дясноцентристкото държавно управление за битка с пандемията.

 

" Яхвайки " тези митинги отпред на гневни тълпи с мегафон в ръка, Фицо даже е задържан в един момента.

Когато Covid-19 " залязва " от новините, той открива нова идея – Украйна.

Така изборите през септември 2023 година са спечелениот неговата партия частично с обещанието " да не се изпраща към този момент нито един патрон " в Киев – заричане за завой в словашката политика на въоръжаване на Украйна с артилерийски снаряди, тежко въоръжение и даже изтребители.

 

След успеха на тези избори и образуване на коалиция с Петер Пелегрини, който по-рано го е предал, както и ултранационалистическата Словашка национална партия, той ускорява тази политика.

 

През февруари, когато се навършват две години от войната на Русия в Украйна, Фицо удостоверява несъгласието си със западната политика на въоръжаване на Киев.

 

Конфликтът няма военно решение, споделя той, а изпращането на оръжия в Украйна единствено ще изпълни още гробове в страната.

 

Русия в никакъв случай не би се отказала от Крим или от украинските територии, които е завзела, Киев би трябвало да постави оръжие и да потърси мир, счита Фицо.

 

Владимир  Путин, съгласно него, е " неправилно демонизиран " от Запада.

 

По време на шестте месеца на власт в този момент, той и съдружните му сътрудници подхващат чистка в словашки институции.

 

Реформата в правораздаването включва закриване на спецпрокуратурата, основана пред 20 година за следствие на съществени закононарушения и корупция. Именно тя разследваше убийството на Куцияк и шест години по-късно присъдите наподобяват все по-неосъществими.

 

Обществената медия РТВС (Радио и телевизия Словакия) ще бъде закрита през юни и сменена с нова с нов шеф.

 

Фицо счита, че РТВС не може да е справедлива, защото е непрекъснат спор с държавното управление и тази " неустойчива " обстановка може да се оправи единствено със подмяна на медията.

 

Наблюдатели, в това число опозицията, Еврокомисията и Европейският съюз за радио и телевизия, предизвестиха, че тази стъпка ще нанесе удар на медийната независимост в Словакия.

 

Парламентът стартира диспути по предлагането в сряда сутринта, след което пристигна новината за стрелбата. Демонстрация на опозицията против концепцията бе бързо анулирана.

Според Би Би Си 59-годишният политически деец Фицо евентуално ще извлече нови дивиденти от опита за убийството му.

 

Вицепремиерът от Словашката национална партия Андрей Данко предвижда, че страната се насочва към " политическа война " посред четвъртия кабинет на Роберт Фицо.

 

Според локални медии нападателят е 71-годишният Юрай Цинтула, създател на стихосбирки и член на Съюза на словашките писатели, който е арестуван директно след опита за ликвидиране със законно притежаван револвер.

 

Синът на обвинения съобщи пред уеб страницата аktuality.sk, че е шокиран от дейностите на татко си и съобщи, че е нямал визия да е възнамерявал нападение. На въпрос какви са политическите възгледи на татко му, той отговори, че не е дал своя вот за Фицо и това е всичко, което може да каже. Синът отхвърли също татко му да е страдал от психологични болести или в миналото да е приказвал за нахлуване против политик.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР