Две години след като Газпром“ спря доставките на газ за

...
Две години след като Газпром“ спря доставките на газ за
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ иска 400 млн. евро от „Газпром“ за спрения руски газ

Две години откакто „ Газпром “ спря доставките на газ за България публичният снабдител „ Булгаргаз “ публично ще предяви към съветския колос искания за нанесени вреди, равняващи се на 400 млн. лева Претенцията ще бъде отправена в началото към съветското сдружение „ Газпром износ “ и ще бъде даден къс период за опция да бъде уредена непринудено. Ако не бъде, „ Булгаргаз “ ще заведе арбитражно дело в Париж. Това разгласи енергийният министър Владимир Малинов на специфичен брифинг по тематиката.

Руският колос „ Газпром “ спря газовите доставки към България още през април 2022 г. 

За вероятно арбитражно дело от страна на България против „ Газпром “ стана ясно още през декември 2022 година, когато „ Булгаргаз “ стартира да търси адвокатска адвокатска фирма, която да извърши изследване и разбор на опциите за завеждане ба такова против съветския газов колос. Впоследствие тогавашният длъжностен министър Росен Христов още няколко пъти заприказва за концепцията България да предяви иск, само че до подобен по този начин и не се стигна.

Сега енергийният министър уточни, че искът е на база

осъществен юридически и финансов разбор, който доста се е забавил, като са употребявани услуги и на външни адвокатски компании “.

Владимир Малинов добави, че на „ Газпром “ ще бъде даден „ извънредно къс период – не повече от месец “ за непринудено споразумяване на желае.

Редица енергийни компании в Европа пък към този момент заведоха каузи срещу „ Газпром “, защото компанията едностранно промени договорите с условието за специфична рублова скица за заплащане.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР