Цените на петрола на световните пазари като цяло падат, тъй

...
Цените на петрола на световните пазари като цяло падат, тъй
Коментари Харесай

Защо нефтът поевтинява на световните пазари

Цените на петрола на международните пазари като цяло падат, защото участниците на пазара в този момент са в очакване на остатък от предложение на петрол, заради възходящото произвеждане в Съединени американски щати и спомагателни размери всеки месец в границите на ОПЕК+. Това разяснява за РИА Новости Кирил Родионов, специалист от Института за развиване на технологиите на горивно-енергийния комплекс.

Цената на петрола до обед на 20 декември форсира спада си до 5%, до под 70 $ за барел вид Brent. Малко по-късно понижението се забави малко и следобяд цената на " черното злато " е към 71 $ за барел.

" Намаляването на котировките на петрола отразява повратна точка в настроенията на вложителите: в случай че напролет и лятото имаше недостиг на пазара, то към края на годината все по-разпространени стават упованията за остатък ", споделя Родионов.

Така, в случай че през първото тримесечие на годината търсенето надвиши предлагането с към 1,4 млн. барела на денонощие, то през последното тримесечие на 2021 година, разликата се сви до 900 хиляди барела на денонощие, по данни на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати.

Причината за това е разхлабването на ограничаващите условия на съглашението ОПЕК+, чиито участници подвигат оптималното равнище на произвеждане с 400 хиляди барела на денонощие всеки месец от август насам.

Освен това, добивът на нефт в Съединени американски щати нараства, откакто през юли съд в щата Луизиана прекрати прелюдия от януари 2021 година мораториум от президента на Съединени американски щати Джо Байдън върху наемането на нови сектори за рандеман на петрол и газ във федерална поземлена благосъстоятелност.

В резултат на това, през първите две седмици на декември добивът на нефт в Съединени американски щати доближи 11,7 млн. барела на денонощие, като се има поради, че за интервала януари-септември междинният индикатор е бил 11 млн. барела на денонощия (по данните на Министерството на енергетиката на САЩ).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР