Цените на пазара с най-недостъпните жилища в света Хонконг ще

...
Цените на пазара с най-недостъпните жилища в света Хонконг ще
Коментари Харесай

Цените на жилищата в Хонконг ще паднат с 30%

Цените на пазара с най-недостъпните жилища в света Хонконг ще паднат с 30% по отношение на равнищата от предходната година, планува Goldman Sachs Group,а повода е бързо възходящите лихвени проценти, предава Bloomberg.

Очаква се цените на жилищата да паднат с 15% тази година и още 15% през идната, спрямо равнищата от края на 2021 година, пишат анализатори.

Преди да излезе с тази прогноза, американската капиталова банка очакваше цените да паднат с 20% до 2025 година Сегашната нова прогноза се дължи на по-бързо от предстоящото нарастване на междубанковият лихвен % в Хонконг, - по този начин нареченият Hibor, считат анализаторите. Тримесечният Hibor тази година скочи до най-високото си равнище от 2008 година насам, защото паричната политика във финансовия център е обвързана с дейностите на Федералния запас на Съединени американски щати, който би трябвало да увеличи лихвите още веднъж идващия месец. Повече от 90% от ипотеките в Хонконг са обвързани с Hibor.

Пазарът на най-недостъпните жилища в света не е виждал толкоз рязяк спад на парцелите, само че е реалност, че цените към този момент са паднали с 8% тази година, разяснява Goldman. Според Bloomberg Intelligence възходящите разноски за заеми могат да доведат до най-ниската цена на жилищата от 24 години, в случай че цените не спаднат доста.

По-високите лихви " ще продължат да оказват напън върху достъпността, ще държат отблъскват вложителите от пазара, разясняват анализаторите на Goldman.

Типичният покупател на жилище може да възвърне платежоспособността си, в случай че цените паднат с към 20%, само че вложителите няма да се върнат, до момента в който не паднат най-малко с 35%, считат анализаторите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР