Цените на жилищата в Нидерландия през тази година са пет

...
Цените на жилищата в Нидерландия през тази година са пет
Коментари Харесай

Колко струва да си купите къща в Нидерландия

Цените на жилищата в Нидерландия през тази година са пет пъти по-високи, в сравнение с през 1993 година, демонстрират данни компанията за оценка на парцели Calcasa, оповестява уеб сайтът I am Expat.
 
Според тях до лятото на 2023 година междинната цена на частна къща в Холандия (не ново строителство) е била €434 000. Въпреки че това е с 5,6% по-ниско от предишното лято, това е петкратно нарастване спрямо 1993 година, когато междинната цена беше 82 000 евро.
Най-рязкото нарастване на цените се следи в региона на Рандстад. Северна Нидерландия означи най-голямото нарастване, като цените в този момент са 6,1 пъти по-високи от преди 30 години. От друга страна, в Лимбург цените през 2023 година са с 4,2% по-високи от 1993 година
 
Също по този начин не е изненадващо, че Амстердам е градът, в който цените на жилищата са се нараснали най-вече: от приблизително 81 000 евро през 1993 година до 588 000 евро през 2023 г.; това значи, че цените в нидерландската столица в този момент са 7,3 пъти по-високи, в сравнение с преди 30 години. На второ място е Харлем, където цените към този момент са 6,9 пъти по-високи, а Bloemendaal затваря челната тройка (6,6 пъти по-високи). Утрехт (6,5 пъти по-висок) и Ротердам (6,3 пъти по-висок) също заемат места в челната десетка.

Рязкото повишаване на цените през последните три десетилетия може да се отдаде на „ композиция от фактори “, в това число инфлация. С повишаването на холандското население пораства и търсенето на жилища: „ това възходящо търсене докара до повишение на цените, изключително в градските региони, където дефицитът на налични жилища е още по-голям. “

Пенсионери търсят селски парцели в Гърция

Заплатите също се покачиха доста от началото на 90-те години, повишавайки покупателната дарба. Падащите лихвени проценти по ипотечните заеми също направиха притежаването на жилище по-привлекателна финансова алтернатива, което в допълнение усили търсенето на жилища в цялата страна.
 
 istock istock
И най-после, макар че търсенето се е нараснало, „ съществуването на земя за градеж и проблемите в строителния бранш ограничиха предлагането на нови жилища “, изясняват специалистите. Строгите строителни разпореждания, съчетани с неналичието на пространство, изостриха съществуващите проблеми, което докара до в допълнение повишаване на цените.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР