Цените на хранителните стоки са достигнали през март 2022 г.

...
Цените на хранителните стоки са достигнали през март 2022 г.
Коментари Харесай

ООН: Рекордно високи цени на храните в света през март



Цените на питателните артикули са достигнали през март 2022 година най-високото равнище от началото на това изследване през 1990 година, демонстрират последни данни на организацията по храните на Организация на обединените нации.

Ценовият показател на Организацията по издръжка и земеделие (FAO) към Организация на обединените нации, който мери месечните промени в цените на кошница от артикули, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни артикули, месо и захар, набъбна с 12,6% по отношение на предходния връх, доближат единствено месец по-рано (през февруари) и скочи с цели 33,6% по отношение на март 2021г., достигайки равнище от 159,3 пункта.

 Ценови показател на храните на FAO

FAO приписва това внезапно увеличение на цените главно на спора в Украйна, дружно с високите разноски за сила.

Агенцията отбелязва, че на Русия се падат към 30% от международния експорт на пшеница и царевица, до момента в който на Украйна се падат 20%. С оглед на войната в Украйна се чака международната търговия със зърнени култури през актуалната пазарна година да намалее по отношение на предходната година и да възлезе на 469 млн. тона.

" Очакванията сочат, че Европейският съюз и Индия ще усилят износа на пшеница, до момента в който Аржентина, Индия и Съединени американски щати ще доставят повече царевица, отчасти компенсирайки загубата на експорт от Черноморския район “, уточни FAO в последния си ежемесечен отчет.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР