Цените на горивата продължават да се покачват. Само за три

...
Цените на горивата продължават да се покачват. Само за три
Коментари Харесай

Цените на горивата продължават плавно да се покачват

Цените на горивата не престават да се повишават. Само за три месеца най-масовият бензин е поскъпнал с близо 0.20 лева на литър.
Кирил Ризов е водач на такси от 33 години. Кара автомобил на метан. Казва, че цената е скочила два пъти спрямо началото на годината.
"В момента ние не устояваме. Увеличението, което заплащам допълнително на всеки 100 км, е с 6 лева А един автомобил с водач за една промяна може да извърви към 200 км приблизително. В месеца от моя джоб ще излязат 350 - 400 лева ", изясни той.
И споделя, че в случай че този интервал продължи шест месеца, ще е пагубно за целия отрасъл.

"В началото на годината местата, където съм зареждал на най ниски цени, метанът е бил 1, 15 лева Сега най-ниската цена, която съществува на пазара в София, е 2.20 лева ", посочи Кирил Ризов.
Затова приканва за помощи от страната.
"По 100 лева на месец за всеки автомобил и лидер. Защото това е най-малката икономическа единица в сектора и по този метод със 100 лева във всеки един месец, в който е налице това шоково повишаване на горивата, ние желаеме да бъдем малко обезщетени ", сподели още пред Bulgaria ON AIR таксиметровият водач.
Добавя, че поради пандемията и повишаването на горивата, има все по-малко таксита, а доста негови сътрудници сменят специалността.
От юли до октомври най-масовият бензин е поскъпнал с близо 0.20 лева на литър. Подобно е нарастването и при дизела. А цената на пропан бутана е скочила с над 0.20 лева Според специалисти повишаване на горивата е гладко.
"Преди година петролът беше към 38, 40 $ за барел. Сега е поскъпнал двойно ", уточни Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.
А аргументите са сложни. Независимо от скока в цените на горивата, от Столичния общински съвет успокояват, че билетът за градски превоз няма да нарастне.
И макар компликациите, Кирил харесва специалността си и още има вяра, че таксиметров водач може да изхранва семейство. За да се случи това обаче би трябвало да се усилят цените.
"В момента сме на ръба, само че не инцидентно ни назовават бакшиши, с помощта на тях компенсираме ", показа той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР