Цените на горивата могат да паднат още. Прогнозата е на

...
Цените на горивата могат да паднат още. Прогнозата е на
Коментари Харесай

Валентин Златев: Няма картел за горивата

Цените на горивата могат да паднат още. Прогнозата е на Българската петролна и газова асоциация. За първи път след началото на митингите шефът й Валентин Златев разяснява внезапното поевтиняване на бензина и дизела в последните няколко седмици, представен от Нова и " Дарик ".
Според Валентин Златев цените на горивото на колонката нямали нищо общо с недоволството на хората. Виновни били интернационалните котировки на суровия нефт. И поради придвижването им бензинът и дизелът можело да поевтинеят още - с няколко стотинки, само че не доста. За ограниченията на страната за по-ниски цени и бистрота Златев изясни: Не е ясно дали може да стане действителност концепцията за разбивка на касовата записка, от която да са ясни всички съставни елементи по образуване на цената.
„ Протестите нямат изрично никакво отношение, рухването на нефта е логиката, по която цените падат. Това е необичайно за какво преди три месеца, когато вдигахме цените, никой не протестираше”, разяснява ръководителят на БПГА Валентин Златев.
Златев сподели цифри от преди две седмици, които говорели общо за пазара. По думите му упованието, че цените ще се понижат с 30-40 стотинки за литър е нереално.
71 стотинки от цената на литър бензин е за чистия петрол. 1,09 лв. отиват в страната за данък и Данък добавена стойност, което е общо над половината от цената, съгласно данните на асоциацията. Цената на биокомпонента е 3 стотинки. Оттам нататък общо 24 стотинки са разноските за обезценка, личен състав, за самите бензиностанции и нефтобазите. Ако се пресметне отстъпката, чистата облага на веригите, съгласно Златев, е под 1 стотинка за литър.
При дизела цената на суровината е по-висока – 91 стотинки за литър, само че налозите са по-ниски – 1,06 лв. отива за страната. 4 стотинки заплащат водачите за биокомпонент. 27 стотинки за разноските на бензиностанциите и личния състав, а чистата облага - отново под стотинка на литър.
Според Златев, неразбираемо било по какъв начин всичко това може да е изписано на касова записка, без да се наруши закона, както желае държавното управление.
„ Технически и аз не знам по какъв начин ще стане, в случай че наредбата би трябвало да се приложи по този начин, че да вкарва нов програмен продукт – да, това ще оскъпи горивата”, сподели Златев.
Зад недоволството за цените петролната асоциация Златев заподозря организация и сива стопанска система. Иначе, картел на пазара на горива нямало, сподели той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР