Цените на двата основни сорта петрол в понеделник, преди заседанието

...
Цените на двата основни сорта петрол в понеделник, преди заседанието
Коментари Харесай

Петролът поскъпва преди заседанието на ОПЕК+

Цените на двата съществени сорта нефт в понеделник, преди съвещанието на ОПЕК+ се покачват. Участниците на пазара преценят опцията за понижаване на добива след изказването наскоро на министъра на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазис бин Салман за предприемане на такава стъпка.

Все отново множеството специалисти на този стадий се сплотяват към мнението, че до това няма да се стигни.

Стойността на ноемврийските фючърси за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures пораства до 95,27 $ за нефт, което е нарастване с 2,25 $ или с 2,42%. При затварянето на търговията в петък цената на договорите се усили с 0,66 $ или с 0,7 % до 93,02 $ за барел съгласно конкретизираните данни.

Цената на фючърсите за октомври за петрола вид WTI на нюйоркската борса (NYMEX) се усилва до 88,74 $ за барел – плюс 1,87 $ или с 2,15 %. При затварянето на предходната сесия цената на договорите се усили до 86,87 $ за барел – плюс 0,26 $ или 0,3 %.

През предходната седмица упованието бе за спад на Brent до 92 $. Според данните, поевтиняването при Brent е достигнало 6,1 %, а WTI – с 4,6 на 100.

Наблюдателите на пазара означават усилване на енергийната рецесия в Европа на фона на прекъсването доставката на съветски газ през газопровода „ Северен поток “. Вечерта в петък „ Газпром “ заяви, че профилактиката на една от работещите турбини на „ Северен поток “ е открила теч на масло, което е жестоко нарушаване и газопроводът няма да работи без премахване на повредите.

Малко преди този момент G7 утвърди проект за въвеждане на ценови таван за експортирания от Русия нефт. За реализиране на тази стъпка страните от „ седморката “ считат в частност да вкарат възбрана за обезпечаване на танкерите с съветски петрол, в случай че той се продава на цена над избрания таван.

Спирането на „ Северен поток “ се свързва точно с решението на G7 за таван на цените.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР