Цените на 15 основни храни ще бъдат намалени преди началото

...
Цените на 15 основни храни ще бъдат намалени преди началото
Коментари Харесай

Ето с колко ще поевтинеят у нас основните храни преди зимата

Цените на 15 съществени храни ще бъдат понижени преди началото на зимата, съобщи икономическият министър Богдан Богданов. Първоначалната концепция да се наложи таван за тези артикули била отхвърлена като неработеща. Поради това сега се водят договаряния с комерсиалните вериги да поддържат допустимо най-ниски цени на тези артикули, които са част от дребната потребителска кошница, написа " 24 часа ".

Това ще става в границите на промоции, като всяка верига ще дефинира какъв брой време да продължат и ще се ангажира да разгласи по подобаващ метод цените. Това ще става със специфични осведомителни табла, на които потребителите ще виждат стоките с ниски цени. Списъкът с тях може да се включва и в брошурите, които издават веригите, и да бъдат обявявани на уеб страниците им и в обществените мрежи.

Инициативата е отворена, към нея може да се причислят и магазини, които продават нехранителни артикули - да вземем за пример дрехи, домашен уреди и други.

Икономическият министър сподели още, че комерсиалните вериги ще подават данни към Национален статистически институт всяка седмица за цените на тези артикули, тъй че статистиката да има съответна информация. Комисията за отбрана на потребителите също ще подава информацията, само че към икономическото министерство.

Тази акция ще продължи 8 месеца и се споделя “Достъпно за вас ". Днес (в четвъртък - б.а.) ще има среща в икономическото министерство с представители на веригите, с цел да бъдат конкретизирани всички елементи, а акцията ще започва от ноември.

Основната цел е да са понижи относително бързо инфлацията, с цел да може България да вкара еврото на 1 януари 2025 година Следващият обзор на икономическите индикатори на България, който ще направи Еврокомисията, с цел да регистрира дали страната ни дава отговор на критериите, ще е през юли следващата година. Ще се вземат поради данни към април 2024 година и държавата би трябвало да направи всичко допустимо до тогава да снижи инфлацията.

Поскъпването понижава през последните месеци и данните към септември демонстрират 6,3% на годишна база. Хармонизираният показател, който следи Еврокомисията, е 6,4%, само че както и да се пресмята, България сега е измежду четирите страни в Европейски Съюз с най-висока годишна инфлация.

 

За да отговорим на критериите за еврото, тя би трябвало да е най-вече с 1,5 процентни пункта по-висока от тази в трите страни с най-ниска в еврозоната. В момента това прави 5,2%. Това значи, че България би трябвало да реализира понижение на цените с още 1,5%. В противоположен случай би трябвало да се надяваме, че Брюксел ще направи изключение от това предписание за нас. Самите храни съгласно хармонизирания показател са поскъпнали с 10,8% спрямо година по-рано и се постанова цените им да се следят доста деликатно.

Медията разгласява листата с 15-те съществени храни, а комерсиалните вериги настояват импровизирано, че няма проблем да вършат периодически промоции с тях. В рамките на всяка промоция междинните цени на тези артикули могат да се понижат с към 30%, само че това надалеч не важи за всички. Това демонстрира справката, която е въз основа на настоящите към 4 октомври цени по магазините и настоящите сега промоции.

Цената на хляба например може да се понижи и с до 35%, тъй като сега конюнктурата е такава, че пшеницата и брашното са евтини и няма покачване на енергийните разноски. При млечните артикули може да се реализира 15-25% приблизително понижение в границите на една промоция, тъй като цената на прясното мляко върви надолу. С настъпване на зимата обаче нормално изкупната цена се покачва. Поради това предстоящото понижение по магазините е към 15%. 

Като това не важи за всички артикули - при кашкавала и сиренето поевтиняването ще е по-трудно осъществимо. Причината е в технологията на производството им – най-качествените узряват за не по-малко от 90 дни, т.е. в техните цени в този момент се отразяват скъпото мляко и фуражи от пролетта. Бялото саламурено сирене да вземем за пример даже при промоция едва ли ще падне под 15,90 лева за кг най-малко до Нова година.

В рамките на 6 до 12% по-евтини може да бъдат яйцата, олиото, пилешкото и свинското месо. Олиото да вземем за пример продължава да поевтинява и литър към този момент коства 3,87 лева. За останалите хранителни артикули сега наклонността също е към поевтиняване. Цените на захарта, варивата, брашното и някои други артикули вървят надолу. През зимата всекидневно обаче нарастват плодовете и зеленчуците. А растежът на петролните цени на фона на напрежението в Близкия изток може да преобърне картината и да докара до нов скок на инфлацията.

В Европа поставят таван дори на надценките

Други страни в Европа са избрали по-твърд метод от България към инфлацията и ползват рестрикции, таван на надценките и на цени.

Последният образец е от Гърция, чието държавно управление изиска от супермаркетите да дават на управляващите лист с цените на главните храни, които оферират. Причината е, че през август храните са поскъпнали с 10,8% на годишна база.

Големите вериги ще дават информация за какъв брой купуват стоките от своите снабдители, с цел да се откри кои артикули са станали скъпи и да не се позволяват свръхпечалби, съобщи министърът на развиването Костас Скрекас. Конкретно се планува 100 хранителни продукта да се продават с отстъпка от най-малко 5% спрямо цената им от предния месец. Очаква се тази мярка да обезпечи налични цени най-малко до Коледа. Търговците, които оферират подправени отстъпки, ще бъдат изправени пред солидни санкции.

Гърция освен вкара таван на надценките на автомобилните горива, само че и следи прецизно търговците за подправени промоции. По отношение на горивата продължава контролът на маржа на облагата в бензиностанциите. През август Гърция наложи таван на облагата на най-важните учебни такъми и бойлерите, котлите и продуктите, които подгряват вода. Във връзка със това Скрекас загатна, че при учебните принадлежности се следи поевтиняване с 10% и увеличени продажби.

В Хърватия цените на 30 храни бяха замразени. Правителството показа пакет от ограничения, при който всички артикули имат специфичен етикет, тъй че се разпознават по-лесно. Сред новите артикули с лимитирани цени са кисело мляко, ненарязано сирене гауда, ориз, спагети, яйца, свински врат без кост, телешки с кост, кренвирши, картофи, моркови и други. Търговците могат да ги продават и под избрания най-много. За олиото, млякото, брашното, захарта, цяло пиле и свинската кайма остават рестриктивните мерки от предходния пакет ограничения.

Държавата оказва помощ и с енергийните сметки - цената на тока остава същата, само че прагът на потреблението, при което има евтина цена, се подвига от 2500 на 3000 киловатчаса. Има ограничения, предопределени особено за пенсионерите и фамилиите. Тези с пенсия до 700 евро да вземем за пример получават еднократна поддръжка от 160 евро. По 150 евро получават инвалидите, а по 100 евро са планувани за безработните.

Сваляне на цените с 10% на хранителни артикули в Северна Македония разгласи министърът на стопанската система Крешник Бектеши. Продуктите са разграничени в 25 категории, а описът е наложителен за всички търговци на дребно. Сред понижените храни са артикули като ориз, брашно, самун, месо, мляко и някои сладкарски произведения като вафли. На стоките ще има надпис “Гарантирана цена ". Списъкът е оповестен на уеб страницата на Министерството на стопанската система и към този момент е публикуван във всички вериги.

По-ниските цени ще важат до 30 ноември, а продуктите би трябвало да са по-евтини спрямо 1 август. Списъкът щял да бъде уголемен, а задачата е общата инфлация в хранителния бранш да падне с 4-5 на 100, откакто сега е 10%.

В комерсиалните вериги в Сърбия ще бъдат понижени цените на още 16 продукта до 31 декември като част от акцията “По-добра цена за хората ". Сега са включени брашно, олио, кисело мляко, маргарин, сирене за мазане, лук, фасул, зеле, пастет, хотдог, замразен грах, конфитюр, бисквити, паста за зъби и сапун. Според министъра на финансите Синиша Мали при извършване на покупки на въпросните артикули можело да се спестят повече от 1000 динара.

Във Франция търговци и държавно управление сплотиха старания в опит за напън над

производители на храни да понижат цените с 2 до 5%. Като мотив се показва, че по-ниските цени на суровините и силата значат, че производството на храни и други потребителски артикули не е толкоз скъпо.

Финансовото министерство във Франция разгласи проекти да позволи и продажбата на горива на загуба. Решението анулира процедура, въведена през 1963 година от опасения, че по-големите търговци могат да изтласкат дребните от бизнеса, като оферират изкуствено ниски цени. Сега обаче Елисейският замък желае да анулира възбраната, с цел да ограничи растящата инфлация. Само в енергетиката през август цените са се повишили с 6,8%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР