Цената на природния газ през октомври се очаква да бъде

...
Цената на природния газ през октомври се очаква да бъде
Коментари Харесай

Деница Златева: Очаква се природният газ през октомври да поевтинее с около 32%

Цената на природния газ през октомври се чака да бъде към 240 лв. за мегаватчас (MWh). Това сподели изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева по време на днешното намерено съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за одобряване на цена за октомври, по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

 

Това значи, че цената за октомври ще е с към 32 % по-ниска, защото КЕВР утвърди цена на природния газ за септември в размер на 353,21 лв. за мегаватчас без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. 

 

Златева добави, че от през вчерашния ден дневните стойности на борсовия показател, по който реферира " Булгаргаз ", се покачват. Само за през вчерашния ден покачването е с 19 %, уточни тя. Очакванията са през идващите дни цените на природния газ да се покачват. Положителното е, че " Булгаргаз " реферира по показателя " месец нанапред ", който на този стадий е постоянен. Отчитайки обстоятелството, че остават единствено три дни, до момента в който се подаде окончателната цена, Златева счита, че няма да има огромна смяна в нея, която към днешна дата се планува да бъде към 240 лв. за мегаватчас. 

 

Тази цена е реализирана и с помощта на опцията количествата азерски газ да бъдат доставяни на договорна цена през договорната точка на доставка Комотини - т.е. след началото на комерсиалната употреба на интерконектора Гърция-България. Златева даде за образец, че в случай че " Булгаргаз " е продължавал да доставя на краткотрайната точка на доставка, цената към днешна дата, която публичният снабдител е щял да съобщи за октомври, щеше да бъде 305,98 лв. за мегаватчас.

 

Окончателното решение за цената за идващия месец ще бъде взето на закрито съвещание на регулатора на 1 октомври от 14:00 часа, заяви ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР