Цената на криптовалутата Mana, използвана за покупка и продажба на

...
Цената на криптовалутата Mana, използвана за покупка и продажба на
Коментари Харесай

Малко известна валута поскъпна с 400% след смяната на името на Facebook

Цената на криптовалутата Mana, употребена за покупка и продажба на виртуална земя, скочи внезапно през уикенда, следвайки новината за ребрандирането на Фейсбук, съобщи Си Ен Би Си.

Дигиталният жетон доближи рекорден връх от 4,16 $ в събота вечерта, сочат данни на CoinMarketCap, което е растеж от 400% спрямо цената на търговия преди Фейсбук да разгласи, че трансформира името на холдинговата си компания на Meta. Оттогава до през днешния ден тя обаче поевтиня, като към 14:15 часа българско време се разменя за 3,19 $.

Ребрандирането на Фейсбук е ориентирано към изместването на фокуса на компанията към т.нар „ метавселена “ – споделена виртуална действителност, в границите на която голям брой консуматори могат да взаимодействат между тях и с цифрови обекти.

Пусната на пазара през 2017 година, mana е цифровата валута на Decentraland –платформа, самоопределяща се като метавселена, в границите на която консуматори могат да купуват и продават виртуални парцели. Закупуването на земя се реализира посредством така наречен незаместим токен (non-fungible token – NFT). NFT-тата съставляват крипто актив, който потвърждава собствеността и достоверността на неповторим виртуален обект през блокчейн. Тя работи на база на блокчейна Етериум, който стои зад втората най-популярна криптовалута в света – етер.

Виджай Аяр, който е началник на криптоборсата Luno, съобщи, че ралито на mana и другите криптовалути, свързани с виртуални светове, се дължи на ребрандирането на Фейсбук, което бе признато като знак за възходяща схватливост към метавселените.

„ Разчитам това за избор на доверие както измежду спекулантите, по този начин и измежду вложителите, че концепцията за метавселена прави сериозен завои във връзка с достигането до публичното схващане “, сподели той.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР