Цената на горивата най-вероятно ще върви нагоре, но по българските

...
Цената на горивата най-вероятно ще върви нагоре, но по българските
Коментари Харесай

Как се отразява скокът на газа и петрола на цените на горивата у нас?

Цената на горивата най-вероятно ще върви нагоре, само че по българските бензиностанции цените ще порастват гладко. Това разясниха от Българската петролна и газова асоциация. Според специалистите трендовете зависят от развиването на войната в Украйна, а на този декор министърът на нововъведенията и растежа разяснява, че прекъсването на вноса на газ и нефт от Русия е последният инструмент за наказания против страната.

Средно за 2,80 се търгува литър бензин А 95 на бензиностанциите у нас през днешния ден. Световните трендове за растеж на цените на петрола и петролните артикули обаче към този момент се отразяват на родните бензиностанции.

" Това, което мога да кажа за нашата страна, цените на горивата са относително съответни на това, което се случва на интернационалните пазари. За образец - в Гърция бензина надмина 4,10 лева, в Румъния - над 3,15. И в този смисъл считам, че ние съумяваме да задържим едни относително търпими цени за потребителите ", сподели
Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.



Въпреки това, нарастване се чака.

" Това, което видяхме скокове 40-45 ст. по някои обекти, отвън Петролна и газова асоциация, е напълно безпричинно в настоящия миг. Тенденцията е цената на горивата да продължи да върви нагоре, само че смятам че това ще бъде с дребни стъпки, в границите на няколко стотинки през ден ", счита Бенчев.

Не толкоз оптимистична е прогнозата на Калоян Стайков, основен икономист в Институт за енергиен мениджмънт:

" Първо ще забележим съществено нарастване на горивата, просто тъй като там имаше доста внезапно нарастване на цените на петрола. Следващото нарастване ще бъде на природния газ. Съответно отоплението ще се усили. И дружно с това видяхме мигновено нарастване на цените на ел. сила, защото производството на част от силата в Европа е основано на природен газ, което усилва нейната цена ", сподели той.

Държавата обаче не може да се намеси в ограничение растежа на цените на горивата като освободи количества от държавния запас.



" България не разполага с по този начин наречените стратегически запаси, каквито имат Съединени американски щати и това ом дава опция да оказват ценово въздействие на пазара. Това, с което разполага като запаси, е в границите на 90 дни. То е по европейска инструкция и може да бъде употребявано при положение на дефицит на горива, само че не и, то е записано в текста на директивата, за повлияване на цените на горивата ", сподели Бенчев.

На фона на растящите цени, министърът на нововъведенията Даниел Лорер предвижда, че вносът на газ и нефт от Русия може да бъде стеснен.

" Спирането на газта ще е последният инструмент за наказания против Русия. Вече се приказва и за прекъсване на вноса на съветски нефт, само че нефт по света има задоволително, тъй че това няма да е проблем за Европа. Газта е по-важна, само че даже и за нея има различни разновидности, било то Каспийски газ, Израелски газ или полутечен газ от Съединени американски щати, или Катар. Така че това е общоевропейски проблем, който ще решим дружно с целия Европейски съюз ", сподели Лорер.



Според Даниел Лорер глобите против Русия могат да имат и позитивен резултат - те ще подтикват енергийния преход в цяла Европа.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР