Цената на дизела през уикенда падна до средна цена 2,73

...
Цената на дизела през уикенда падна до средна цена 2,73
Коментари Харесай

Дизелът падна до 2,70 лв. за пръв път от година

Цената на дизела през уикенда падна до междинна цена 2,73 лева за литър, само че на някои бензиностанции може да се купи и за 2,70 лева Такава ниска цена не е имало от 1 година насам. През март предходната година дизеловото гориво за финален път беше под 3 лв. литърът. След това стартира да нараства и през лятото стигна пика си от 3,56 лева На процедура е към този момент с 86 стотинки за литър по-евтино.
От пика насам дизелът, който у нас по принцип е по-скъп от бензина, стартира да поевтинява, само че прекомерно гладко и до неотдавна към момента се продаваше за близо 3 лв.. С поевтиняването му в този момент се отстрани една от главните аргументи за инфлацията, тъй като дизелът е главното гориво за транспорт на артикули.
Поради огромното търсене, което се усилва с наближаването на есента и зимата, цената на дизела остана по-висока от тази на бензина през студените месеци. Най-вероятно повода за настоящето му поевтиняване е, че излизането от зимния сезон.
Цената на дизела обаче е по-ниска в Северна Македония по отношение на тази у нас, демонстрират данни на уеб страницата fuelo.net. Разликата не е дребна - 21 стотинки за литър. У съседите дизеловото гориво се продава по 2,52 лева приблизително за литър. Цените на най-масовия бензин А95 обаче са идентични у нас и в Северна Македония - 2,56 лв. за литър.> По нашите бензиностанции цената на пропан бутан е много по-ниска - 1,18 лв. за литър, до момента в който съседите зареждат върху 1,60 лв. за литър. 
Далеч под нашите са цените в Турция. Там литър бензин А95 се продава по 2 лв., дизелът върви по 1,97 лв., а пропан бутанът - 1,06 лв..
В Сърбия всеобщият бензин е много по-скъп - 2,91 лв. за литър, дизелът върви по 3,22 лв. за литър, а пропан бутанът - 1,72 лв. за литър.> В Румъния колите на газ зареждат против 1,46 лева за литър. Бензинът А95 върви по 2,63 лева за литър, а дизелът - 2,85 лв. за литър.
С 1,20 лв. повече за литър бензин заплащат гърците от нас. Там най-масовият коства 3,74 лв. за литър. С 1,40 лв. от горната страна е цената на дизела, като при съседите литърът се продава по 3,30 лв.. С близо 80 стотинки на литър по-висока е цената и на пропан бутана в Гърция от нашата и той върви по 1,96 лв. за литър.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР