Цената на алуминия скочи този понеделник, достигайки 3000 долара за

...
Цената на алуминия скочи този понеделник, достигайки 3000 долара за
Коментари Харесай

Цената на алуминия достигна $3000/тон за пръв път от 13 години

Цената на алуминия скочи този понеделник, достигайки 3000 $ за звук за първи път от тринадесет години, съвсем двойно повече от цената му през 2020 година Страхът от възможен дефицит увеличи цената на метала с 15% от август, до момента в който търсенето продължава да пораства по целия свят. Увеличението ще засегне строителния бранш и индустрията, само че и производството на екологични технологии като слънчеви панели и електрически коли, написа.

Много фактори оказват въздействие върху повишаването на цената на метала. Производството на алуминий в Китай, което съставлява към 57% от общия размер в света, е наранено от новите екологични политики. Правителството на Си Дзинпин притиска замърсяващите компании да понижат излъчванията и да спестят сила до 2060 година Трябва да се регистрира, че при производството на алуминий в атмосферата се отделят големи количества катран, серен диоксид и флуораминови пари в допълнение към условието за огромна консумация на сила.

Превратът в Гвинея също увеличи тревогите на пазара. Тази страна е вторият по величина производител на боксит, един от главните източници, от които се добива алуминий, тъй че парализата на нейния експорт може да повлияе надълбоко на международните доставки.

През септември 2020 година цената на звук беше към 1700 $ за звук, което значи, че за по-малко от година цената му се е нараснала съвсем двойно. От друга страна, последната седмица на август цената беше към 2700 $, което значи, че единствено за две седмици цената й се е нараснала с 11%.

Goldman Sachs предвижда, че това нарастване ще продължи през идващите пет години. През август неговите анализатори предизвестиха, че световният блян към основаване на стопанска система с нулеви излъчвания ще продължи да покачва цените на суровините, изключително тези, нужни за създаването на нисковъглеродни технологии. Специалистите акцентират, че алуминият е " абсурд ", тъй като е нужен за основаването на слънчеви панели и електрически транспортни средства, само че производството му генерира 2% от общите световни излъчвания.

Леката природа на алуминия го прави съвършен за разработване на рамки на електрически коли като Tesla Model 3, както и за наличие в техните акумулатори и корпуси на мотори. Смята се, че към 250 кг от минерала се употребяват за произвеждане на междинен електромобил, тъй че увеличението на цената му може да увеличи индустриалните разноски.

Повишаването на цените може да засегне и огромни стратегии за възобновима сила. Металът е от значително значение за бранша на слънчевата сила, защото се употребява в множеството съставни елементи на панелите и в опорите, където те са сложени. Неговата резистентност на разяждане, лекото тегло и ниските разноски за поддръжка направиха допустимо да се преодолеят рестриктивните мерки, които производството на стомана показа през предходните десетилетия, само че дефицитът му може да повлияе на цените или размера на производството.

Според Moody`s цените на алуминия ще продължат да порастват най-малко доникъде на 2022 година Goldman Sachs отива още по-далеч и предвижда, че цената му няма да се стабилизира до 2025 година, когато цената му ще бъде към 3500 $ за звук. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР