Целта, която сме си поставили заедно с ръководството на парламента,

...
Целта, която сме си поставили заедно с ръководството на парламента,
Коментари Харесай

Министър Асен Василев: Работим усилено всички закони, свързани с второто плащане по ПВУ, да бъдат приети д...

Целта, която сме си сложили дружно с управлението на Народното събрание, е до края на септември всички закони по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), свързани с второто заплащане, да бъдат признати. “  Това заяви министърът на финансите Асен Василев на конференция в Министерския съвет, отдадена на проблеми, завещани от служебните кабинети. На нея стана ясно, че във връзка с ПВУ кабинетът Денков е разкрил съществено закъснение от страна на служебното държавно управление, както във връзка с законодателните оферти, по този начин и при ограниченията, които е следвало да бъдат подхванати от изпълнителната власт.

 

Към момента една огромна част от законите към този момент са признати от Народното събрание. Друга част от тях са признати на първо четене и чакат второ четене. Има и закони, които не са били създадени от служебния кабинет, като да вземем за пример измененията в Закона за енергетиката, които към този момент са подготвени и оповестени за публично разискване с концепцията да влязат в Народното събрание началото на септември, уточни Асен Василев. Освен това интензивно се работи за останалите ограничения, които не са законодателни, като срокът за осъществяване още веднъж е краят на септември. Като образец за такива мерки  министър Василев даде отчета на  Комисията за енергиен преход, който би трябвало да бъде направен и обществено разискван. Предстои да бъдат направени и част от възлаганията, които са били забавени, както и да бъдат създадени съответните поръчки. Целта е към края на септември страната ни да е подготвена с по-голямата част от  изискванията за второто заплащане, с цел да може държавното управление да изпрати искане и да получи заплащането до края на годината.

 

Министър Василев акцентира, че няма връзка сред предоговарянето на ПВУ, гласувано с решение на Народното събрание, и второто заплащане. „ Второто заплащане не съдържа детайли, които би трябвало да бъдат предоговорени. Единствените енергийни детайли, които второто заплащане съдържа, е отчетът на Комисията за енергиен преход. Елементите, които се предоговарят, са от третото заплащане нататък, тъй че ние можем да си осъществим всички задължения по второто заплащане без да нарушим решението на Народното събрание “, изясни Василев. Според него страната ще извърши поетите задължения на този стадий, като това не пречи редом да върви предоговарянето, което ще отнеме по-дълъг интервал от края на септември.

 

Министър Асен Василев разяснява и че проблемите, свързани с бюджетирането от страна на служебния кабинет, към този момент са решени като е признат съответен бюджет - с 3% недостиг, като са непокътнати и надградени обществени заплащания и не е увеличена данъчната тежест. Той акцентира, че новите управления на приходните организации са имали по-малко от два месеца да наваксат заварения в хазната недостиг за 2023 година, като са събрали към два милиарда повече доходи. Така от недостиг от близо 1,2 милиарда лева в края на май, сега хазната е на остатък от 500 млн. лева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР