Целта е бюджетът да се внесе в началото на юли

...
Целта е бюджетът да се внесе в началото на юли
Коментари Харесай

Василев: Целта е бюджетът да влезе в сила от 1 август, разходи за пенсии и заплати не са пипани

Целта е бюджетът да се внесе при започване на юли и да влезе в действие от 1 август. Текат конкретизирания с част от министерствата, само че бюджетът е разчетен при Брутният вътрешен продукт, заложен от служебния кабинет, макрорамката не е променяна. Това съобщи финансовият министър Асен Василев, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Предвиждаме да получим второ заплащане по ПВУ тази година, посочи Василев.

Имаме в допълнение нарастване на приходите тъй че приходната част да доближи до 69 милиарда и 321 млн. лв.. имаме понижение на разноските от 1 милиарда и 851 млн. лв., добави Василев. Разходите за пенсии и заплати не са пипани.

Има записани съответни разноски, които министрите са поискали - нарастването на стипендиите за студенти, нарастване на майчинството през втората година и така нататък

Нарастване на дълга като % от Брутният вътрешен продукт няма да има. Дългът ще остане на същото равнище като предходната година – 23-24%, посочи финансовият министър. Влизаме с този бюджет по критериите на Маастрихт, има буфери, свързани с осъществяване на програмата в секторите на защитата и европейските стратегии. Този бюджет дава добра основа за идващите няколко години, разчетен е при реалистични параметри, 1,8% растеж на Брутният вътрешен продукт и 7,8% средногодишна инфлация, акцентира Василев.

Василев сподели, че приходите в митниците са увеличени главно при Данък добавена стойност. “Има планувани ограничения по събираемост. В Агенция Митници главният срив идваше от Данък добавена стойност при импорт, което тогава на бюджетна комисия беше обяснено поради петрола. Надяваме се във втората половина на годината да достигнем действителната стойност от там ”, сподели той.

“Фондът за бедствия в проектобюджета бяха заложени 80 млн. лева, а ние сме заложили 130 млн. лева предвид на събитията. В момента 60 млн. лева са употребявани и остават 70 млн. лева ”, посочи Василев.

“125% нарастване за учители ще ги има ”, добави финансовият министър и уточни, че в Бюджета на здравната каса също са заложени средства тъй че заплатата на доктор да доближи до 2000 лева и 1500 лева за здравна сестра.

“Данъчните облекчения остават до края на годината, връща се пониженото Данък добавена стойност единствено на природния газ - от 9% на 20% ”, разкри Василев.

Василев разяснява понижението на щатовете на МФ. “Промените, които са оповестени в петък са тези, които бяха признати в предния постоянен кабинет. Ние просто възстановихме един признат и след това изменен организационен устав на Министерство на финансите ”, сподели Василев.

В момента повеждам диалози за в допълнение зам.-министри ”, посочи финансовият министър.

“Планът за дълга е несериозно да се прави преди да е признат бюджетът. Ще има обновена тригодишна стратегия към този бюджет ”, сподели още той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР