Трябва ли да излязат в карантина парламентът и участвалите в

...
Трябва ли да излязат в карантина парламентът и участвалите в
Коментари Харесай

Проф. д-р Св. Велизарова за novini.bg: Съветвам всички, които са работили с председателя на НС, да бъдат карантинирани

Трябва ли да излязат в карантина Народното събрание и участвалите в КСНС през вчерашния ден при президента, поради инфектирания с ковид ръководител на Народното събрание? Ще постави ли вариантът Омикронът завършек на вирусните талази от Ковид? Ваксините и бустерите какво ни подсигуряват? Разговарям с проф. доктор Светлана Велизарова, експерт по белодробни заболявания, завеждащ на Клиниката по пневмология и фтизиатрия /болести на дихателната система/ към Детската болница.



Ще стартира с това, че е още доста рано да се вършат прогнози, че разновидността Омикрон ще постави завършек на разпространяването на коронавирусите. Ние тук към момента нямаме задоволително информация за този вариант, с цел да вършим такива смели прогнози. Дори в Европа е рано да се вършат такива съждения, защото е минало доста малко време от появяването му на нашия континент. В Южна Африка и генофонда, и възрастта, и климата и други, са доста по-различни фактори. Там примерно доминира младото население, а тук възрастното и така нататък.

Ние минахме от четвъртата, в петата вълна на болестта.

Единственото мъртвило в действителност беше по Коледните и Новогодишните празници докъм 5-6 януари и още веднъж започнаха да се пълнят лечебните заведения. Това се случва, тъй като хората са обзети от боязън и суматоха. А отговорни по тази причина сме ние, здравните експерти и медиите, тъй като всяваме този боязън, вместо да разбираем умерено и рационално на хората защо става дума. Аз персонално от две години изяснявам, че всеки вирус се развива като синусуида - има повишаване, падове и така нататък.
До тук има единствено 38 диагностицирани с Омикрон. Болните в интензивните отделения към този момент са относително малко. По-категорични заключения за болестта, могат да се вършат чак към края на януари и началото на февруари.
Хората би трябвало да продължат да съблюдават строги хигиенични правила, с цел да се пазят. За имунизациите и бустерите, няма какво да разясня, тъй като е ясно моето отношение на последовател на тази отбрана.



Аз персонално съм с три дози, имам бустерна от началото на октомври, а от през вчерашния ден съм с позитивен Ковид.

Единственият ми признак е това, че ме болеше глава едно денонощие и взех решение да си направя антигенен тест - въпреки всичко работя в Ковид отделениие. Вече нямам никакви признаци и болки.

По закон поучавам всички, които са работили с ръководителя на Народното събрание, да бъдат карантинирани.

Този период депутатите го понижиха на 1 седмица, би трябвало да са в изолираност до 3-4 ден, след това на всички да се създадат проби и съгласно резултатите да се вземат решения. Това се отнася за всеки колектив, в който се диагностицира болен. Но не трябва да се прави суматоха от сходен проблем, тъй като един човек не може да болести толкоз доста други хора, които съблюдават хигиенична мярка.
Важно е да се помни, че при вирусните инфекции е от голяма значителност положителната кондиция на организмите - постоянно хранене, здравословен метод на живот, да се проветрява постоянно и да се вземат витамини "С " и "Д ".
При доста хора болестта ще мине безсимптомно. Смятам, че идното лято вирусът отново ще има мъртвило, тъй като той се развива най-вече през есенно-зимния интервал. Досега постоянно, когато е имало пандемии, те затихват в интервала след 3-5 години. Към края на април мисля, че ще мине и тази поредна вълна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР