Трябва да сме подготвени, че дипломацията може да се провали

...
Трябва да сме подготвени, че дипломацията може да се провали
Коментари Харесай

НАТО за напрежението в Украйна: Рискът от конфликт е реален

" Трябва да сме готови, че дипломацията може да се провали " - това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във връзка договарянията с Русия и скупчването на нейни войски на границата с Украйна.

Днес министрите на външните работи на Алианса организираха виртуална среща по този мотив.

" Рискът от спор е действителен. В продължение на много седмици Русия не е подхванала стъпки за понижаване на напрежението. Продължава скупчването на съветски войски, на десетки хиляди бойни групи и това се съпровожда от заплашителна изразителност ", сподели още Столтенберг.

Във връзка с настояването на Русия да не бъдат разполагани спомагателни сили в страни, които не са били част от НАТО до 1997-ма година, той сподели, че няма втора класа членки, които да бъдат защитавани по-малко.

Столтенберг акцентира, че Украйна е суверенна страна и има право да се отбрани. Същевременно той посочи като позитивен миг обстоятелството, че Русия е съгласна да седне на масата за договаряния, което да подсигури провеждането на Съвета НАТО-Русия в сряда.

Министрите на външните работи през днешния ден са били безапелационни, че всяка по-нататъшна експанзия против Украйна ще коства скъпо на Русия. Столтенберг сподели още, че ще ръководи съвещанието на комисията НАТО-Украйна в понеделник, на което ще участва и министърът на външните работи на страната Дмитро Кулеба. На него ще бъде разискван развоят на обстановката.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР