Трябва да се търсят общи решения в ЕС за компенсации

...
Трябва да се търсят общи решения в ЕС за компенсации
Коментари Харесай

Милен Велчев: Всяко увеличение на цените идва с жертви, на първо място е населението

" Трябва да се търсят общи решения в Европейски Съюз за обезщетения на бизнеса поради цените на енергийните запаси. Защото, когато няколко страни предложат обезщетения на бизнесите си, които други страни не могат да създадат, това основава катаклизми в конкурентоспособността и понижава успеваемостта на бизнеса. Помощта към бизнеса би трябвало да бъде ориентирана към унищожаване на несигурността в кратковременен проект. Не бива бизнесът да бъде приучаван, че страната дължи обезщетения, до момента в който високите цени са налице, защото високите цени на енергийните запаси ще бъдат с нас доста, доста дълго време ".

Това сподели пред   Милен Велчев , финансов министър в интервала 2001 - 2005 година.

" Всяко нарастване на цените идва с жертви, преди всичко е популацията, което най-после заплаща сметката. Бизнесът също търпи вреди, а за него е доста значимо да знае, че не губи позициите си по отношение на своите съперници от Западна Европа, тъй като те са нашите съществени сътрудници. Ако съм аз на мястото на бизнеса, няма да ми е толкоз значимо в безспорна стойност какъв брой заплащам за сила, едвам ми е значимо да зная, че моите съперници заплащат сходни цени, с цел да ми разреши това да се съпернича почтено с тях ", разяснява той.

Велчев акцентира, че непредсказуемостта на цените на енергийните запаси е извънредно завишена през последните месеци:

" Това не зависи от българското държавно управление, само че се надявам управляващите в Европейски Съюз да намерят метод да обезпечат опция на бизнеса, даже на по-високи цени, да оперира спокойно и предвидимо ".

  Бившият финансов министър уточни, че завишеното очакване от силата от възобновими източници е довело до това, че потребността на Европа от природен газ е повишена неведнъж:

" Тук можем да сочим Русия с пръст и да питаме за какво не е дала отговор на тези повишени потребности на Европа - това може да е субективно решение, може и да е софтуерна неспособност внезапно толкоз да бъде повишен добивът на енергоресурси.... Не съм чул от меродавен източник, контрактуваните доставки на газ от " Газпром " да са били коренно понижени ". 

" Ако се сложим на мястото на " Газпром ", в обстановка, в която заплащанията в евро или в долари биват замразени и не стигат до вас, бихме ли били задоволени от това състояние на нещата. Ние искаме от тях да вършат доставки, без да получават заплащане за това. Ако аз съм в тази обстановка и ме карат да се придържам към съществуващия контракт, ще се откажа и аз ".

С настояването за възнаграждение в рубли Русия нарушава договорите, които съществуват, добави Велчев.

Според него глобите против Русия не са изключително ефикасни и това се е видяло още след налагането на първите през 2014 година

Милен Велчев дефинира моментната мощ на рублата като резултат от мощно следения валутен режим, в който се намира тя.
Снимка: Стопкадър, bTV
 
   
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР