Трудностите за Северна Македония при отложено начало на преговорите с

...
Трудностите за Северна Македония при отложено начало на преговорите с
Коментари Харесай

Френската спирачка пред Скопие е проблем за договора с Атина

Трудностите за Северна Македония при отсрочено начало на договарянията с Европейския съюз може и да не са единствено вътрешнополитически.

Преди няколко дни правни специалисти обърнаха внимание на детайлности от контракта, който министър председателят Зоран Заев подписа с някогашния си сътрудник Алексис Ципрас на брега на Преспанското езеро. Проблемът е, че една от " алените линии ", които Гърция отбрани сполучливо, е под въпрос най-малко към този момент.

Македония подписа контракта с Гърция през юни предходната година, а при започване на тази публично се преименува на Северна Македония. Второто име към този момент е строго обвързващо и във външнополитически, и във вътрешнополитически проект. Именно това е правилото " ерга омнес ", към който се придържаше Атина: Скопие да употребява новото име освен в интернационалните си и двустранни връзки, а и публично в политическия и публичен живот на страната.

Преди няколко дни обаче правният специалист Евангелос Венизелос съобщи, че член 1, алинея 10 на контракта допуска преходният интервал за вътрешната приложимост на името да е привързан с договарянията за участие в Европейски Съюз, написа " Катимерини ". " Провалът да се отворят договарянията " затова " допуска отсрочване в потреблението на името ", цитира го вестникът.

Конкретните условия, записани в Преспанския контракт, са за смяна на терминологията в документите за вътрешна приложимост в Северна Македония до пет години след отварянето на преговорни глави. То не може да стане, без да са почнали преоворите, и неналичието на дата слага въпроса по кое време ще стартира да тече срокът.

Вероятно и това беше измежду аргументите за гневния спор, който отприщи решението на Франция сред държавното управление на Ципрас и настоящето, на наследника му Кириакос Мицотакис. За консерваторите, както и за част от съперниците на контракта със Северна Македония, въпросът е дали кабинетът на Ципрас не направи прекомерно огромни отстъпки; уверението, че това би отворило пътя на Скопие към Европейски Съюз и НАТО и че си коства районът да е обединен против общите провокации, в този момент наподобява за критиците му като подправено заричане.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР