Трудно е да си представим съвременния свят без едно от

...
Трудно е да си представим съвременния свят без едно от
Коментари Харесай

Знаете ли защо самолетите са в бял цвят?

Трудно е да си представим актуалния свят без едно от най-удобните изобретения създавани в миналото - въздушния превоз. Избираш дестинация, резервираш билет и единствено след няколко часа се намираш в облаците, на няколко километра от вкъщи! Но замисляла ли си се в миналото за какво всички самолети са бели на цвят? Е, ние знаем няколко аргументи, които изясняват този забавен факт.

Бялото постоянно наподобява чисто

Съгласи се, което си е по този начин, си е по този начин! А и като прибавим обстоятелството, че по-тъмните цветове избледняват доста по-бързо на слънце, май няма смисъл да продължаваме. Всъщност става известно, че когато е на към 10 хиляди метра над земята, самолетът се намира в зона, където ултравиолетовото лъчение е доста по-силно и надлежно всеки цвят безусловно би липсващ. От друга страна белият цвят не изгаря, което значи и че самолетът постоянно ще наподобява като нов.

Колкото повече цветове, толкоз по-скъп полет

Знаеш ли, че самолетните разноски за багра могат да варират от 50 до 200 хиляди $? Или другояче казано - в колкото по-привлекателен аероплан искаш да пътуваш, с толкоз по-голяма сума ще ти се наложи да се разделиш.

Белият цвят се нагрява по-малко от слънцето

Учените са открили, че другите цветове всмукват повече светлинни талази и заради това се нагряват много бързо. Белият пък остава с съвсем непрекъсната температура.

На бял декор всичко е по-лесно очевидно

Само си спомни последния път, когато изцапа бялата си блуза с доматен сос за спагети и незабавно ще схванеш защо приказваме. По прилика, корозията, ръждата и пукнатините също се виждат най-добре даже и без въоръжено око, когато самолетът е бял на цвят, което от своя стана е извънредно значимо за сигурността. В допълнение към това, можем да допълним, че бялото е много по-видимо от земята, в сравнение с който и да е различен цвят.

Белите самолети се продават в пъти по-лесно

Дори и да си купят шарен, новите притежатели на подобен аероплан, ще би трябвало да пребоядисат цялото му тяло, до момента в който изтрият логото или името на компанията. На кой би му се занимавало с сходно нещо, имайки поради какъв брой по-изгодно е бялото?

Предимство при наемането

Изненадващо, само че множеството от самолетните компании не имат свои лични самолети. Повечето от тях са взети чартърен от най-големите лизингови компании. Следователно много по-достъпно и елементарно е да бъде нает общоприет бял аероплан, в сравнение с подобен с какъвто и да е различен цвят.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР