Труден – така журналистът Джан Дундар, обявен за терорист от

...
Труден – така журналистът Джан Дундар, обявен за терорист от
Коментари Харесай

Осъденият за тероризъм турски журналист Джан Дундар: Или поддържаш Ердоган, или си враг на държавата

Труден – по този начин журналистът Джан Дундар , разгласен за терорист от личната си страна, дефинира живота си в заточение. Днес, в деня на президентските избори в южната ни съседка, той приказва особено за bTV.

„ Далеч от родния град и надалеч от родината ми, надалеч от майка ми. А и всичко, което притежавахме в Турция беше иззето. Трябваше да стартираме нов живот - от нулата. Както знаете, на брачната половинка ми ѝ беше неразрешено да пристигна при мен цели три години. Но, несъмнено, всичко това е по-добре от това да бъдеш в пандиза. Така че най-малко тук съм свободен “, споделя за живота си в Германия журналистът Джан Дундар.

Близо 61 милиона души имат право на глас

Той споделя, че е отишъл в Германия, с цел да бъде свободен. „ Но не е толкоз елементарно, колкото звучи. Наоколо има доста поддръжници на Ердоган. Човек би трябвало да е деликатен , тъй като акцията на Ердоган по втълпяване на ненавист против хората, които го подлагат на критика и които живеят в Германия, е голяма. Но това не е нещо ново. Ситуацията беше същата и в Турция. Така че тук най-малко мога да пиша, да сътворявам, да приказвам... Докато мога да практикувам специалността си, съм добре “, споделя още журналистът.

Неговата фотография беше оповестена в публична интернет страница, дружно с други упрекнати в терористична активност против страната. Освен това за главата му има оповестена и премия. Днес той изяснява пред екипа на bTV, по какъв начин му се е отразило всичко това.

Според изследвания през седмицата Ердоган събира 45,4% от гласовете, а Кълъчдароглу е с над 50 на 100

„ Не промени доста. Но, несъмнено, беше знак към поддръжниците на Ердоган, които живеят в Германия: „ Ако желаете да изкарате пари, просто намерете този човек и донесете главата му “. Нуждаех от малко повече сигурност след публикуването на тази така наречен „ теролиста “. Но така и така знаех, че той се отнася с нас като към терористи. Или сте негов покровител, или сте зложелател на страната. Това не е нещо ново. Но естествено през днешния ден е рисково да вкараш публицисти в подобен лист и да ги посочиш като цели на своите симпатизанти “, изяснява Джан Дундар.

Журналистът разяснява днешните президентски избори в страната си. Има и свое мнение за Кемал Калъчдароглу.

Много специалисти назовават вотът в Турция решителен

„ Той не е силов политик като Ердоган. Неговият профил не е на човек от политическите върхове, а по-скоро на бюрократ. Но почтено казано, на нас ни пристигна до гуша от силови политици. Бях там, когато беше определен за ръководител на партията. Никой не очакваше той да бъде толкоз сполучлив в политиката. Първо промени партията си - постепенно я трансформира в същинска социалдемократическа партия. А по-късно съумя да сплоти водачите на всички останали партии в една обща борба против Ердоган. И в този момент предвожда най-голямата коалиция в историята на Турция “, споделя още журналистът.

Той е уверен, че в случай че Калъчдароглу завоюва тези избори, той и фамилията му ще може да се завърнете безвредно в Турция.

В Касъмпаша – кварталът, където Ердоган израства, утрешният избор е съществена тематика на диалози

„ Той даде обещание това и знае доста добре в какво сме упрекнати , за какво сме подложени на това страдалчество. Може да звучи като смешка, само че той беше политическият водач, който пристигна в пандиза, с цел да ме види. И доста добре познава нашия случай. Наясно е, че не сме тук, в заточение, тъй като сме умъртвили някого или сме ограбили банка. Той доста добре знае, че сме тук, тъй като направихме вярното нещо и информирахме обществото. Така, че да се надяваме, че освен аз, само че и доста други хора, които са в пандиза – политически пандизчии – ще бъдат освободени, откакто завоюва изборите “, безапелационен е Джан Дундар.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР