Трогателна история за решителност, устойчивост и несломим човешки дух разказва

...
Трогателна история за решителност, устойчивост и несломим човешки дух разказва
Коментари Харесай

Сбъдната мечта: Израелка със синдром на Даун става част от Израелските сили за отбрана

Трогателна история за увереност, резистентност и непреклонен човешки дух споделя за 22-годишната Ортал Бутвия със синдром на Даун, която се впуска в премеждие, което доста хора считат за невероятно, съобщи израелската новинарска организация ТПС. 

Мечтата ѝ е елементарна, само че има бездънен смисъл – да служи в Израелските сили за защита. На 5 септември 2020 година тази фантазия се сбъдва, а три години по-късно тя се сбогува с униформата си и се насочва към друга сфера – готварството.  

Ортал е упорита още през цялото време. Родена е със сериозен сърдечен недостатък, който заплашва живота ѝ. Въпреки това тя не се предава. Родителите ѝ Елицур и Авива Бутвия са безапелационни, че тя би трябвало да се образова и да получи обучение като всички останали. От предучилищна възраст до гимназията Ортал е твърдо решена да учи дружно със своите връстници. Когато съучениците ѝ с неспокойствие чакат повиквателните си за армията, Ортал автоматизирано е освободена поради здравословното си положение. 
IDF soldier with Down’s syndrome swaps army uniform for chef’s hat via
— Arno (@arhanden) " Откакто се помня желаех да послужвам в Израелските сили за защита (ЦАХАЛ) ", сподели Ортал. " Това беше моята фантазия. Първоначално родителите ми обмисляха опцията за национална работа за мен, само че аз настоявах да бъда боец в армията “, добави тя. Националната работа е стратегия за религиозни девойки, които след довеждане докрай на гимназия могат да поставят една или две години непринуден труд вместо военна работа.

Но Ортал продължава да се концентрира върху армията. " Знаех, че точно там мога да дам максимума от себе си на моята страна и на моя народ ", споделя тя. Борбата на Ортал за място в ЦАХАЛ се увенчава с триумф, когато тя се обръща към " Специални в униформа " – взаимна самодейност на ЦАХАЛ и Еврейския народен фонд в Съединени американски щати. Тази стратегия е ориентирана към консолидираното на младежи с физически и умствени увреждания в Израелските сили за защита и израелското общество.

В рамките на строга тригодишна стратегия участниците усвояват професионални и обществени умения, които ги приготвят за работа. Служенето на Ортал стартира с едногодишно профилирано образование, последвано от две години постоянна работа в кухнята на военната база " Юлис " в южната част на Израел. Приготвяйки храна за членовете на подразделението " Яхалом " на ЦАХАЛ, което е профилирано в бойни инженерни задачи, Ортал е в разцвета на уменията си.  

" Обичам да сготвям и пека, няма значение какво ", възкликва Ортал. " Обичам да подготвям паста и шаурма. Обичам да пека фурия, торта и бисквити. Всичко! " " През годините тя се сблъска с толкоз доста провокации и самоуверено се изправи против всички тях. Тези последни години в армията ѝ дадоха сили и ѝ предложиха безчет благоприятни условия да израсне и да разпери криле. Тя закупи толкоз доста самостоятелност, отговорност и самочувствието ѝ се увеличи ", сподели майка ѝ. 

Полковник Тиран Атия, шеф на " Специални в униформа ", акцентира позитивното влияние на военнослужещите със специфични потребности във военните бази. " Тяхното наличие освен покачва качеството на живота им, само че е от изгода за цялата войска и за еврейския народ като цяло ", сподели Атия. " Тяхното оптимистично отношение, добра работна нравственос и непоколебима непримиримост основават позитивна атмосфера, която стимулира както военнослужещите с увреждания, по този начин и останалите ", добави той. 

Близо 1000 бойци от общностите в Израел, участващи в програмата " Специални в униформа ", служат в 45 бази на всички подразделения на ЦАХАЛ. В програмата са включени бедуини, друзи и араби.

Еврейската Нова година бележи и нова глава в живота на Ортал. " Следващата ми фантазия е да работя в кухня, и това е, което обичам да върша най-вече. Искам да се омъжа и да основа собствен личен дом.

Сега стартира новата година и желая да изпратя най-хубавите си пожелания на всички за една щастлива, сладка година, изпълнена с триумф, една сладка, сладка година, в която всички ще изпълним фантазиите си “, сподели тя. 

Семейство Бутвия живее в Кирят Арба, покрай Хеброн, а Ортал – в Кирят Малахи в южната част на Израел, дружно с други хора със синдрома на Даун.

" Толкова се гордеем с Ортал. Убедени сме, че тя ще успее и ще продължи да реализира задачите си, и пожелаваме на нея и на всички военнослужещи от " Специални в униформа " най-много шанс ", съобщи Селин Лийдс, изпълнителна директорка на Еврейския народен фонд в Съединени американски щати. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР