Трите важни момента от визитата на Антъни Блинкен в Китай

...
Трите важни момента от визитата на Антъни Блинкен в Китай
Коментари Харесай

Журналистът Тодор Радев от Пекин: САЩ и Китай дадоха заявка за нормализиране на отношенията

„ Трите значими момента от визитата на Антъни Блинкен в Китай бяха Тайван, Украйна и в по-широк проект бъдещето на американско-китайските връзки. По отношение на Тайван Блинкен съобщи, че Съединени американски щати не поддържат самостоятелност на острова. Това значи, че Китай и Съединени американски щати са се разбрали да не се трансформира настоящето статукво по тайванския въпрос и да не се нагнетява напрежението до точка на шупване, когато даже дребен спор може да изкара ситуацията отвън надзор. “

Това разяснява в ефира на Euronews PrimeTime журналистът Тодор Радев от Китайската медийна група.

В подмяна Съединени американски щати може да са получили увещание от Пекин, че Китай няма да изпраща оръжия на Русия, допусна анализаторът. По думите му тази аудиенция маркира началото на преформулиране на главните правила на американско-китайските връзки, които през последните години влизат от една рецесия в друга , само че от която могат да излязат само посредством диалози, а не посредством борба.
За момента и двете страни се усещат подготвени да беседват за проблемите в връзките си. Няма информация за планувана среща сред Си Дзинпин и Джо Байдън, само че финансовият и комерсиалният министър на Съединени американски щати показаха предпочитание до края на годината да посетят Китай.
„ Една от главните тематики, по която ще продължава да се приказва в връзките сред Китай и Съединени американски щати до края на годината и най-малко в близка вероятност, ще бъдат търговско-икономическите въпроси “, акцентира Радев.

Той означи, че визитите на Бил Гейтс, Мъск и други авторитетни американски милиардери в Китай приказват, че китайците залагат извънредно доста на това икономическите връзки сред двете страни да изиграят ролята на локомотив за по-напред.
Основната задача на визитата на китайския министър председател в Европа е да удостовери позицията на континента като приоритет в китайската дипломация и да получи увещание и даже гаранции от основните сътрудници в Европа, че връзките с Европейски Съюз, макар разликите през последните години, няма да стигнат до равнището на борба сред Китай и Съединени американски щати.
„ В най-големия стопански и търговски сътрудник на Китай в Европа – Германия, продължава да съществува разделяне по отношение на метода към Китай и към този момент по-влиятелната група, оглавяване все още от Олаф Шолц, е срещу икономическо делене с Китай “, уточни Радев и добави:

„ Франция пък е единствената по-голяма страна в Европа, която твърди, че Европа няма никакъв интерес от стратегически спор с Китай, както и че европейската политика не би трябвало да бъде проекция на американската. “

Икономическите връзки са топ целта на китайската дипломация, означи анализаторът и предвижда, че в идващите години и десетилетия Пекин ще играе все по-активна роля в Близкия Изток.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР