Трима екс вицепремиери се включиха в дискусията за основните ползи

...
Трима екс вицепремиери се включиха в дискусията за основните ползи
Коментари Харесай

Икономисти на БАН представиха изследване за ефекта от членството на България в ЕС



Трима екс вицепремиери се включиха в полемиката за главните изгоди от 10-годишното присъединение на стопанската система ни към европейския пазар За 10 години България е постигнала напредък във всички области на стопанската система като приносът на участието ни в Европейски Съюз към него е друг за другите браншове.

Категоричен триумф сме постигнали във фискалната, банковата и данъчната политика, само че сме се провалили в районното развиване и човешките запаси. Това е главният извод към който се сплотиха учените от Института за икономическо проучване при Българска академия на науките по време на полемиката за резултатите от присъединението на страната ни към Европейски Съюз. Равносметката от първите 10 години от участието на България в Европейски Съюз е показана в специфична книга на тематика: „ Българската стопанска система – 10 години в Европейския съюз “. Неин рецензент е ст.н.с. доктор Симеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 година в София. Завършил е... към профила, министър на финансите и вицепремиер в първото държавно управление на Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила.

Освен създателите на проучването, в полемиката се включиха представители на университетските среди от 11 университета, на неправителствени организации и на министерствата, както и още двама вицепремиери – доцент доктор Даниела Бобева Даниела Николова Бобева е икономист. Доктор на науките. Родена на 8... към профила и Зинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е междинното си обучение... към профила от 2 държавното управление на Пламен Орешарски Доц. доктор ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, учител и... към профила. Поздравления за изданието, както и интерес към резултатите, демонстрираха министърът на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 година Лиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета... към профила, български евродепутати и други

По време на представянето на книгата Симеон Дянков акцентира, че е склонен с тезата на създателите от ИИИ при Българска академия на науките, че за първите 10 години участие България се е развила на две скорости – София, която по индикаторите за икономическо развиване е достигнала междинното за Европейски Съюз и останалите български райони, които са последни в икономическо отношение в Европейски Съюз. Според него огромните пари и огромните капиталови планове през последните 10 години не престават да се разпределят много планово и централно от българските държавни управления.



„ Кризата се отрази върху българската стопанска система във всички области, само че тя не може да бъде опрощение за бавното доближаване “, акцентира Даниела Бобева, създател на частта за икономическа интеграция на България към Европейски Съюз в проучването на ИИИ при Българска академия на науките.

„ Капацитетът на стопанската система не беше задвижен, а загубата на напредък е натурален резултат от хроничното недоизползване на ресурсите и сравнителните преимущества на страната, добави тя към равносметката от участието ни в Европейски Съюз. Членството и придържането към общите европейски политики, където България е един от най-хубавите образци, не са задоволителни за напредък и доближаване. Част от европейските политики се провалиха у нас – районната и политиката по човешките запаси “, обобщават създателите на проучването - проф. д. ик. н. Росица Рангелова, проф. доктор Емил Панушев, проф. доктор Татяна Хубенова-Делисивкова, проф. доктор Искра Христова- Балканска, доцент доктор Даниела Бобева-Филипова, гл. ас. доктор Едуард Маринов, гл. ас. доктор Юлия Стефанова, гл. ас. доктор Антон Костадинов, доктор Иван Бянов, доктор Невена Бянова и доктор Яна Пальова.



Икономистите на Българска академия на науките са на мнение, че уроците от триумфите и неуспехите на България и другите страни през миналите 10 години могат да послужат като коригиращ механизъм за водените европейски и национални политики. Според тях по-активното присъединяване на страната ни в европейския развой на промени, съчетано с насърчителни национални политики, ще могат да активизират българските запаси за висок, първокласен и резистентен напредък, ще предпазят стопанската система от рисковете в Общността и ще спомагат за максимизиране изгодите от участието в Европейски Съюз.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР