Трима българи, които от години живеят във Великобритания, са арестувани

...
Трима българи, които от години живеят във Великобритания, са арестувани
Коментари Харесай

На много ниско ниво. Какво се знае за тримата българи, заподозрени в шпионаж за Русия

Трима българи, които от години живеят във Англия, са задържани за шпионаж в интерес на Русия още през февруари. За следствието се схваща едвам в този момент, а посолството на България в Лондон научава за случая от следствие на държавната английска медия Би Би Си. Какво се знае досега?

Трима български жители, доста подправени паспорти и съмнения в шпионаж. Във вторник заяви, че през февруари английската работа за битка с тероризмa е направила пет ареста в Лондон. Трима от арестуваните са български жители, а следствието е за шпионаж в интерес на Русия .

Става въпрос за Катрин Иванова , Бисер Джамбазов и Орлин Русев . От дълги години те живеят във Англия . Сега са упрекнати в владеене на подправени документи за идентичност за " непозволени планове ".

Разследване по случая се води и в България. По данни на тримата българи са освободени под гаранция.

" Това са шпиони на доста ниско равнище, в случай че въобще са шпиони ", споделя Хари Фъргюсън , някогашен шпионин от MI6 пред. Той съди за това по дейностите, за които тримата са арестувани.

Според , сътрудник на " Гардиън " за Източна Европа , е допустимо да става въпрос за " активиране на спящи кафези " от страна на Русия, откакто с началото на войната ѝ в Украйна опциите ѝ за шпионаж са мощно лимитирани.

Информацията по случая с задържаните българи е нищожна поради естеството на следствието. В идващите редове е събрано това, което се знае досега.
Подозрения за шпионаж
Арестите са осъществени през февруари, само че станаха обществено известни във вторник след следствие на Би Би Си. По информация на медията при започване на годината са били арестувани петима индивида – трима български жители и двама британци.

Тримата българи са останали в ареста. Според Nova след време са освободени под гаранция. Делото им в съда в Олд Бейли в Лондон е планувано за януари.

Другите двама задържани - 31-годишен мъж от Западен Лондон и 29-годишна жена от Северен Лондон, също са освободени под гаранция, само че по-рано.

Арестуваните българи са Орлин Русев на 45 година от Грейт Ярмут , Норфолк , Бисер Джамбазов на 41 година от Хароу , северозападен Лондон и Катрин Иванова на 31 година, която живее на същия адрес. Предполага се, че Джамбазов и Иванова са двойка.

И тримата са арестувани по съмнения за шпионаж в интерес на Русия. В хода на следствието жилищата им са претърсени. Русев е живеел в къща за посетители в Ярмут, където се счита, че са били открити принадлежности за подправяне на документи.

В жилището на Иванова и Джамбазов са открити 19 подправени документа . Сред тях са паспорти, персонални карти и шофьорски книжки за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

По информация на полицията е разкрила подправени журналистически карти и облекла, брандирани с логото на каналите Discovery и National Geographic .

Смята се, че тримата са били употребявани за осъществяване на интервенции по наблюдаване евентуално в Лондон, Германия и Черна гора.

Във вторник българското посолство във Англия заяви, че не е имало информация за случая.
Научаваме за задържането през февруари на тези трима наши жители от Би Би СиМарин Райков
" Колкото и да е неприятно, ние научаваме за задържането през февруари на тези трима наши жители от Би Би Си ", сподели посланикът Мартин Райков .

Неговата догадка е, че това се дължи най-вече на нежеланието на самите арестувани информацията да стигне до България и посолството ѝ.

Във вторник българската прокуратура заяви, че също води следствие за шпионаж от март 2023 година - без повече детайлности.

Българска национална телевизия и бТВ оповестиха, че в българската прокуратура има събрани данни, че един от арестуваните - Орлин Русев, е поръчвал на българи у нас да наблюдават придвижването и дейностите на Христо Грозев , когато той е в България. Той отхвърли да е подавал сигнал против арестуваните.

Грозев беше разгласен за търсене от Русия в края на 2022 година, макар че не е съветски жител. Той е част от проверяващия план " Белингкат ". Документалният филм " Навални " за отравянето на съветския опозиционер Алексей Навални от съветските служби, което едвам не го умъртви, завоюва " Оскар ". В него взе участие Грозев.
Спящи кафези
Хари Фьргюсън разяснява пред Скай Нюз, че обвинените евентуално са били на доста ниско равнище. Той си задава въпроса какъв брой доказателства е намерила полицията за 6 месеца.

" Няма данни, че те са откраднали някаква информация, наподобява, че за шест месеца MI5 и полицията не са съумели да разработят тези следи ", споделя той.

Според него в шпионските среди обвиняването против тримата е " еднакво на превишаване на скоростта в зона с ограничаване до 30 благи в час ".

" Ако тези хора въобще са били сътрудници, единствено като се огледа методът, по който са били устроени, времето, през което са били в страната, и фактът, че са имали този голям брой подправени документи, допуска, че са били сътрудници на ниско равнище ", споделя той.

Според специалиста това са сътрудници, чиято цел е да приготвят изискванията за редовите шпиони.

Според Шон Уокър , сътрудник на " Гардиън " след началото на войната на Русия в Украйна доста от опциите на Кремъл за шпионаж са били лимитирани. Десетки съветски дипломати бяха експулсирани от Европа. По-трудно е от всеки път за съветски жители да получават визи.
Всичко това значи, че Русия се е насочила към активиране на спящиШон Уокър, Гардиън
„ Всичко това значи, че Русия се е насочила към активиране на спящи кафези или прекачване на по-активна шпионска активност на неофициални сътрудници и оперативни служащи “, споделя Уокър.

Той споделя, че това могат да бъдат точно жители на трети страни или " незаконни " - съветски служащи, представящи се за жители на трети страни. Тези хора години наред построяват прикритието си и са добре вписани в общността. Подобни случаи към този момент имаше в и.
" Казаха, че са поляци "
Русев, Иванова и Джамбазов са живеели от дълги години във Англия. Според Би Би Си Орлин Русев е имал бизнес контакти в Русия преди да се реалокира на Острова през 2009 година

В профила си в LinkedIn той показва, че е бил консултант в българското министерство на енергетиката от 2008 година до 2009 година Тогава министър е Петър Димитров от Българска социалистическа партия в държавното управление с министър председател Сергей Станишев.

В профила на Русев написа още, че е притежател на компания, занимаваща се с разузнаване на сигнали, което включва прихващане на връзки или електронни сигнали. Според английския търговски указател той е шеф в две компании - и.

В българския Търговски указател на името на Джамбазов през 2019 година също е записана компания с сходно име - " МАИ ТОТАЛ ТВ1 " с адрес в София. Сред дейностите ѝ са осъществяване на спедиция, покупко-продажба и покупко-продажби с интелектуална благосъстоятелност.

Доколкото е известно в Лондон Джамбазов е работил като водач на кола за спешна помощ.

В LinkedIn Иванова написа, че работи като лаборант в частна компания. Пред Би Би Си съседите на Джамбазов и Иванова в Хароу ги разказват като двойка.

" Казаха ни, че са поляци, само че в никакъв случай не съм говорила с тях. ", споделя пред Mail Online собственичката на жилището, в който двамата са живеели от близо 5 години - Сонал Тхакрар .

Двойката е управлявала и организация в помощ на българите във Англия - (БСП). Нейната цел е била безплатно да среща новодошлите в страната с " културата и нормите на английското общество ".
Членове на изборна комисия
Джамбазов и Иванова неколкократно са взели участие в организацията на български избори като членове на изборни комисии в Лондон. За първи път това се случва през 2015 година Тогава Иванова е член на комисия, помещаваща се в посолството на България в Лондон, а Джамбазов - ръководител на друга комисия в квартала Ийлинг .

На президентските избори през 2016 година той още веднъж е ръководител в същата комисия, а Иванова към този момент е секретар в своята. На изборите за Европарламент през 2019 година и на парламентарните избори през април 2021 година Джамбазов е ръководител на изборна секция, а Иванова надлежно зам. ръководител и ръководител.

Свободна Европа се свърза с Централната изборна комисия , с цел да попита коя партия са представлявали Джамбазов и Иванова, само че не получи отговор до публицистичното привършване на текста.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР