Трикратният шампион във Формула 1 Ники Лауда си отиде на

...
Трикратният шампион във Формула 1 Ники Лауда си отиде на
Коментари Харесай

Последното интервю на Ники Лауда

Трикратният първенец във Формула 1 Ники Лауда си отиде на 20 май 2019 година на 70-годишна възраст. Това се случи цели 43 години, откакто именитият австриец по знамение избегна гибелта след злополука на пистата " Нюрбургринг " през 1976 година, когато беше изваден от горящия болид. Налагат се голям брой интервенции, белия дроб на австриеца е съществено повреден, само че той се връща на пистата, с цел да продължи борбата за купата с Джеймс Хънт. Постъпката му е толкоз въздействаща, че става и сюжет на холивудската продукция " С цялостна газ ".
 Издъхна легендата на Формула 1 Ники Лауда
Проблемите след злополуката през 1976 година дават отражение години по-късно. През 1997 година е направена първата бъбречна трансплантация на Лауда. През 2005 година органът отхвърля и следва ново присаждане. От август 2018 година той не е виждан край Формула 1 с емблематичната си алена шапка, защото прекарва времето в болничното заведение, където му вършат диализа и се възвръща след трансплантация на бял дроб.

Този път обаче Лауда не съумява да надхитри гибелта и отива на небето, където към този момент го чакат други митове на автомобилния спорт като приятеля му и противник Джеймс Хънт, Аертон Сена, Хуан Мануел Фанджо и доста други. Последното си обстойно изявление Лауда дава пред списание " F1 Racing " и то излиза в броя му от 20 януари 2018 година. То е любопитно с това, че въпросите не ги задават публицисти, а неговите сътрудници - някогашни и настоящи водачи, шефове на тимове и други авторитетни фигури от падока.

По това време самият Лауда е почетен началник в Макларън. От въпросите и отговорите си проличава какъв брой почитан е бил Лауда в падока, като в това време не липсват и доброжелателни смешки по негов адрес, на които той също отвръща с комизъм. Не е пропуснат и въпросът за прословутия кред от 30 000 $, който изтегля в края на 60-те години, с цел да финансира кариерата си на водач, защото богатите му родители са срещу това да става играч.

...
- Как водачите си общуваха в предишното? (Стофел Вандорн, Макларън)
- Никак, тъй като имахме огромно съревнование. Тогава рискът беше 100 пъти по-голям от в този момент. Уважавахме живота, стараехме се на пистата да не пресичаме тънката линия сред елементарните нелепости и смъртния риск. В рисковите обстановки проявявахме почитание, само че отвън пистата бяхме врагове.

- Ще ми вдигнеш ли заплатата? (Люис Хамилтън, водач на Макларън)
- Хаха, разиска този въпрос с Тото Волф, аз съм просто непослушен шеф.

- Сега, след следващата купа на Макларън, ще купиш ли на жена си Рейндж Роувър-а, който постоянно е желала? (Кристиан Хорнер, началник на Ред Бул)
- Не! Такъв глупак е този Кристиан. Той купи на жена си Порше. Защо да й взимам Рейндж Роувър, откакто към този момент кара Мерцедес. Това е моят отговор.

- Каква беше лихвата на заема, с който си стартирал своята кариера и изплати ли го? (Алекс Вюрц, някогашен пилот)
- Всичко изплатих, а рента нямаше, тъй като убедих банката да не ми начислява проценти в подмяна на реклама. Поставих логото й на каската си. По това време лихвата беше пет % годишно, толкоз беше и за мен. Изплатих всичко в период.

- По-добър водач на автомобил или на аероплан си? (Пади Лоу, механически шеф на Уилямс)
- Хм, спечелил съм три трофеи. Полетите и надпреварите на пистата са радикално разнообразни неща. В самолета би трябвало да спазваш всички правила. Летял съм с всички модели на Боинг 777 и постоянно съм спазвал инструкциите. В небето не съм направил нито една нелепост, до момента в който на пистата ги вършех непрекъснато.

- Защо мразиш котките? (Дейвид Култард, някогашен пилот)
- Не ги ненавиждам, само че просто имам алергия. Задушавам се в наличието им.

- Кой от актуалните водачи ти припомня за твоя главен противник Джеймс Хънт? (Марио Изола, управител в Пирели)
- Никой, тъй като младите съвсем не пият. По времето си Джеймс беше нещо като Хамилтън сега - най-бързият на пистата. Но сегашните не пият към този момент.

- Преди време казахте, че и маймуна може да кара актуален болид. Променихте ли мнението си? (Ланс Строл, Уилямс)
- Не ме схванаха вярно тогава. Просто споделих, че тогава по време на Гран при на Монте Карло се постановяваше ръчно да се превключват скоростите към 1800 пъти и единствено една неточност можеше да извади мотора от строя. Нямахме и усилватели на кормилото, всичко беше тежък труд. С днешните технологии е доста по-лесно. Разбира се, пилотирането на върха на опциите на автомобила постоянно е мъчно, само че изисква по-малко физически старания.

- Кога ще се върнеш на пистата като водач? (Бърни Екълстоун, някогашен притежател на Формула 1)
- Хаха, когато и ти, Бърни.

- Как би се трансформирал живота ти, в случай че имаше още веднъж две уши, като преди злополуката (Отмар Сафнауер, действен шеф на Форс Индия)
- Хората нямаше да ме разпознават.

- Добър ухажор ли си? (Мартин Брандъл, някогашен водач от Формула 1 и тв коментатор)
- Това не е въпрос към мен, би трябвало да се попита жена ми, само че и тя надали ще отговори.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР