Триатлонист обиколи най-бързо Витоша с велосипед в 39-ото издание на

...
Триатлонист обиколи най-бързо Витоша с велосипед в 39-ото издание на
Коментари Харесай

Триатлонист спечели 39-ото издание на Витоша - 100 км.

Триатлонист обиколи най-бързо Витоша с велосипед в 39-ото издание на една от най-популярните и многочислени като участници съревнования у нас - " Витоша - 100 км. "

Емил Стойнев записа първа победа, откакто до момента три пъти беше подгласник на първенците в предходни издания.

При дамите две поредно спукани гуми малко преди финала избавиха върха на
трасето, само че не попречиха на Христина Козарева да запише 12-ата си купа
при 10-ото си присъединяване.

100-километровата Обиколка на Витоша отбелязва това лято своята 39-а годишнина.

Над 2500 са общо участниците в емблематичното съревнование, което още веднъж е част от самодейност „ София – европейска столица на спорта “.

Стартът на колоездачите бе даден на зазоряване - още в 6 ч. в съботната заран от Дончо Барбалов – зам.-кмет на София, който поздрави участниците за куража им да провокират самите себе си и им пожела триумф по нелекото тестване по 100-километровия маршрут.

„ Радостно е да виждаме толкоз доста участници, а всеки от вас е победител. Обикновено
Обиколката приключва с върхове, дано бъде по този начин и това лято, само че най-важното е всички да завършат здрави, “ сподели още Барбалов.

След това дългата колона велосипедисти се източваше в продължение на цели 9 мин. към бул. „ България “ в посока Бояна и след това нагоре по пътя към Златните мостове.

Най-малък измежду колоездачите тази година бе 5-годишният Роберт Либкнехт.

Сухото време в последните няколко дни бе положително пристигнало за участниците и спомогна за по-лекото превъзмогване на изморителното трасе.

При мъжете Емил Стойнев пое водачеството и още на 32-рия километър водеше с над 2 минути на миналогодишния първенец Владислав Гюров и на рекордьора и триктарен победител Александър Алексиев.

На 60-ия км Стойнев резервира водачеството си и до финала даже го усили, само че това не му бе задоволително да усъвършенства върховото достижение от 3.55:44 мин.

В последна сметка победа за Емил с 4.03:22 ч., втори и Гюров с 4.09:52, а трети Цветан Иванов с
4.10:59 ч.

„ В края на маршрута получих мускулни крампи и понижих темпото, не бях се състезавал две години и това повлия. Щастлив съм с дебютната си победа тук. Каня всички на Празника на колоезденето, който се провежда за първи път на 3 юли в столичния Западен парк, “ съобщи след финала
спечелилият Емил Стойнев. Той е на 30 години, нееднократен държавен първенец на триатлон и за първи път ликува при шестото си присъединяване в Обиколката на Витоша.

При дамите малшанс с две спукани гуми избави скоростния връх.

Многократната победителка Христина Козарева се устреми към следващия си успех и още на 10-ия километър бе с 3 минути пред Виктория Данова и Ивета Костадинова и с цели 6 пред сензационната миналогодишна шампионка - 14-годишната Йоана Вълканова.

По средата на дистанцията тази преднина бе удвоена и то с движение под върха на Обиколката.

И тогава – малко преди 90-ия км - Христина пука поредно две гуми.

Поправя вредите и съумява въпреки всичко да финишира първа, само че не и да усъвършенства върха на Анелия
Карагьозян от 5.12:11 ч. от 2016 година

Така златото това лято бе за Христина Козарева с 5.26:50 ч., среброто за Виктория Данова с 5.29:07,
трета е Ася Борисова 5.31:25.

„ Много се забавих с поправките по велосипеда откакто първо ми се спука едната гума, след това и другата. Това ми попречи за върха, само че добре, че въпреки всичко стигнах до успеха. Обичам Обиколката на Витоша – това бе първото ми съревнование в живота и по-късно записах 12 победи при 10-те си участия, защото имам и две трофеи с дуатлона. Тази вечер обаче няма да тичам, а ще оказвам помощ на моя другарка да обиколи планината, “ сподели щастливата Козарева откакто финишира първа тази заран.

И тази година управлението на Природен парк Витоша даде позволение маршрутът на Обиколката на Витоша да бъде „ осиновен “, което значи, че маркировката и табелките се поддържат и употребяват от всички искащи целогодишно.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР