Три предложения постъпиха в община Карлово за носител на годишната

...
Три предложения постъпиха в община Карлово за носител на годишната
Коментари Харесай

Обявиха номинациите за награда Иван Богоров

Три оферти постъпиха в община Карлово за притежател на годишната премия за непорочност на българския език. С нея община Карлово удостоява български просветни и културни дейци и общественици с принос за опазване чистотата на българския език. Съгласно Статута на Националната премия за чистотата на българския език „ Д-р Иван Богоров “, направените оферти се афишират в уеб страницата на Община Карлово и локалните средства за всеобщо осведомление.

За 2021 година постъпилите оферти /по реда на внасяне/ са:

1. Проф. Румен Стоянов – създател на 32 книги, измежду тях - 9 сборника с лирика и 16 книги с прозаичност. Професор Стоянов е измежду най-ярките радетели за българския език, евентуално единственият актуален наш публицист с над 200 тематични изявления за чистотата на езика ни. Един от създателите на Съюза на преводачите в България (СПБ). Преподавал е португалски и испански език в СУ „ Климент Охридски “, в университети в Куба, Португалия, Мексико, Аржентина, Испания и Бразилия, почетен лекар на няколко университета. Бил е посланик, културен аташе в Бразилия и Португалия.
Вносител на предлагането е учен Благовеста Касабова - представител на Съюз на българските писатели, лауреат на Националната премия „ Д-р Иван Богоров “.

2. Татяна Йотова е емблематична фигура освен за Община Айтос, само че и за българското учителско съсловие, за креативната общественост на поетите в България. Член е на Съюза на българските писатели. Иноватор в своята педагогическа активност, Йотова е вдъхновяваща персона за младежите. Поетесата е създател на 14 стихосбирки, 6 от които - за деца, два албума с авторски песни за деца и младежи. Особено скъпи са контактите ѝ с Хайгашот Агасян. Творческият тандем е създател на десетки песни. Със своята полифонична активност, отворена към възпитаване на добродетели у младежите, с реформаторски похвати и принадлежности за влияние върху индивида, измежду които главен и непреклонен е българският език, Татяна Йотова е мярка за въодушевяващ преподавател, създател – стихотворец и бард, жител с ярка социална позиция, човек с задача.
Вносител на предлагането е Васил Едрев – Кмет на Община Айтос.

3. Веселин Веселинов – млад български преподавател, просветник и стихотворец, бакалавър по логика на психиката, магистър по клинична и консултативна логика на психиката. В момента се образова в докторантска стратегия на СУ „ Св. Климент Охридски “. Преподавател е по метафизичен цикъл и британски език в София. Огромна част от силата си Веселинов посвещава на своите възпитаници. Търсенията му в региона на литературата дават вълнуващи и безапелационни резултати. Печели голям брой награди: LoveTheater.bg, Национален конкурс „ Никола Вапцаров “, почетен е със специфичното отличие в състезанието „ Млад повествовател “, приз за млад създател в поетичния конкурс „ В полите на Витоша “, специфична премия на Съюз на българските писатели, първо място в раздел „ Поезия “ в състезанието „ Яна Язова – Христо Смирненски “ и други Радетел е за последователност в българската литература, като непроменяемо в своите произведения отдава респект на огромните наши създатели. Епическата творба на Веселин Веселинов „ Ангелска природа “ акцентира приноса и дълбоката вадичка, оставена от Васил Левски в съзнанието на генерации българи. Изящната книжовност на творбата декларира яркото място на създателя в актуалните литературни реалии.
Предложението е направено от Сдружение „ Съюз на българските създатели “ – гр. София.

Наградата за чистотата на българския език „ Д-р Иван Богоров “ ще бъде връчена в Деня на националните будители - 1 ноември 2021 година, от 17:00 часа в зала „ Васил Караиванов “ в Община Карлово.
Община Карлово кани на тържествената гала вносителите на предложенията и номинираните, жителите на общината; всички, които обичат, ценят и се гордеят с българския език - един от античните международни езици, на който се приказва, чете и написа през 21 век.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР