Три награди и висока оценка за представянето си получи Община

...
Три награди и висока оценка за представянето си получи Община
Коментари Харесай

Община Сливен с няколко награди на XVII Международно изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново

Три награди и висока оценка за представянето си получи Община Сливен на 17-ото Международно ревю „ Културен туризъм “ във Велико Търново.

То се организира в дните от 14 до 16 април в старопрестолния град. За представянето на Сливен се образува екип от специалисти, в който се включиха представители на Късноантична и средновековна цитадела „ Туида “, РИМ „ Д-р Симеон Табаков “ – Сливен и Художествена изложба „ Димитър Добрович “. Единственият профилиран конгрес за културен туризъм на Балканите дава неповторима опция за реализиране на ефикасни и ползотворни контакти и основаване на дълготрайни партньорски връзки. Участниците в ревюто и съпътстващата го богата дискусионна стратегия, показват нови обекти и социализирани забележителности, основани атракции и услуги, издания за просвета и туризъм, фестивали и празници, които разкриват самобитното обаяние на районите.

Крепост „ Туида “ получи отличие за „ Интерактивни действия и събития в цитадела Туида за дейно ръководство на сложен туристически артикул “. Наградата в категория „ Най-професионални туристически уеб сайтове и приложения “ за интерактивна платформа бе присъдена на „ 100 аргументи да посетите и опознаете традициите на Сливенския край “. Голямата премия в категория „ Най-оригинално събитие в региона на културния туризъм “ получи „ Нетипична Нощ на музеите с Типично “. Отличията бяха връчени на публична гала от заместител – министъра по туризма проф. Мариела Модева, Борислав Йорданов – шеф на „ Царевград Търнов “ ЕООД и доцент Соня Алексиева.

Сред формалните посетители в дните на ревюто бяха кметът на Велико Търново Даниел Панов и негови заместници, заместник-министърът на туризма проф. Мариела Монева, почетният ръководител на МТИ „ Културен туризъм “, археолог и историк проф. Николай Овчаров и ръководителят на Общинската туристическа организация „ Царевград Търнов “ Борислав Йорданов. От страна на задграничните посетители имаше представители на посолствата на Австрия, Виетнам, Индия, Испания, Корея, Палестина, Румъния, Турция, Монголия и Азербайджан, зам.-кметовете на Велико Търново.

По време на формалното разкриване на борсата щандът на Сливен бе показан от зам.-кмета на община Сливен – инж. Стоян Марков. Той се трансформира в притегателна точка за посетителите на ревюто с многообразните интеракции, които се предлагаха от сливенските аниматори и екскурзоводи. Атракция на ревюто беше портативното жилище (юрта), в което екипът на Крепост „ Туида “ посрещаше посетители с разкази за живота и бита на средновековните българи. Интерес провокираха още репродукциите на японски гравюри от фонда на сливенската Художествена изложба „ Димитър Добрович “, които се оказаха незадоволителни за ценителите на изкуството.

„ Тези награди са за всички сливналии, за достойното място, което заема Сливен като дестинация на туристическата карта на България. Те са оценка за положителната работа на всички представители на културните институции и туристически обекти на територията на нашата община. Това е оценка и за нас като управителен екип и осъществяването на задачите и дейностите, които сме заложили в Концепцията ни за развиването на туризма в община Сливен преди 6 години “, съобщи зам.-кметът инж. Стоян Марков. Той напомни за стартиралия огромен план на Община Сливен, обвързван с реновиране, консервация и съоръжение на къщите-музеи на Хаджи Димитър, Добри Чинтулов и Сливенския обичай, Първата текстилна фабрика, Крепост „ Туида “ и главен ремонт на лифта до местността Карандила. По думите му се чака той да завърши в края на 2023 година, което ще отвори още повече благоприятни условия пред жителите и гостите на туристическата карта на града под Сините камъни.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР