Три лавини погребаха трима души в италианските Алпи в неделния

...
Три лавини погребаха трима души в италианските Алпи в неделния
Коментари Харесай

Голяма трагедия в Алпите! Лавина уби трима души

Три лавини погребаха трима души в италианските Алпи в неделния ден. Според локалната планинска избавителна работа аргументите за оформилите се масирани свлачища от сняг са огромната мокрота и бързата промяна на студеното време с топло. Падналият през последната седмица изобилен сняг е бил влажен, само че не може да се задържи поради повишаващата се ненадейно температура на въздуха и при най-малкото придвижване из него той потегля надолу по скатовете.

Една от трите жертви е скиорка от самостоятелната провинция Алто Адидже или Южен Тирол. Младата жена се е спускала по отворена писта в локален зимен курорт, само че е излязла от нея, с цел да тества по какъв начин се кара в падналия свеж сняг и породената от самата нея лавина я затрупала. Нямало е по какъв начин да й оказват помощ нито пристигналите с вертолети-линейка спасители от регионалния град Тренто, нито локалните пожарникари.

Втората жертва е юноша – сноубордист, който е умрял на 2800 метра височина в Алпите, западно от Торино.

Момчето се изкачило с още трима другари, с цел да се спуснат по скат, който познавали добре, само че провокирали срутване на голяма маса сняг. За страдание починалият е бил лидерът на другите сноубордисти, като останалите трима са се отървали по знамение.

Третият умрял е извънредно умел планински избавител и алпийски екскурзовод от фамозния зимен курорт Червиния, намиращ се в северозападната област Вале Д’Аоста. Името му е Роберто Ферарис, на 49 години и бил излязъл да тренира ски-алпинизъм. За жал лавината го затрупала на 2300 метра надморска височина.

Тази покруса накара шефовете на Националния координационен център на планинските контролно-спасителни служби да насочат през днешния ден по радиата и малките екрани апел към италианците да не вървят през околните дни в планините.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР