Три европейски страни са заплашени от валутна криза. Дори Старият

...
Три европейски страни са заплашени от валутна криза. Дори Старият
Коментари Харесай

Три европейски страни са заплашени от валутна криза


Три европейски страни са застрашени от валутна рецесия. Дори Старият континент няма да бъде „ ваксиниран “ от срив на валутните курсове, считат специалисти.
Три европейски страни са застрашени
от валутна рецесия през 2023 година, предвиждат специалисти на японската финансова компания Nomura holdings, представени от италианското профилирано издание Money.

И трите са отвън еврозоната, изложени са на риск от срив на националната им валута и са изправени пред неприятната вероятност да се причислят към няколко други страни по света, чиято парична единица е на ръба на колапса, написа Българска телеграфна агенция.
Заради все по-големите данъчни провокации,
произлизащи от външни фактори, даже Старият континент няма да бъде „ ваксиниран “ от срив на валутните курсове, сочат от Nomura holdings. А това би бил спомагателен фактор на финансова неустойчивост през идната година, за която към този момент се планува криза.
Кои са застрашените европейските страни?
Чехия, Румъния и Унгария са застрашени от рецесия на валутните курсове през идната година, считат специалистите от Nomura holdings. Това предизвестие се основава на разбор на осем индикатори, измежду които покритието на валутните запаси върху вноса, действителните краткосрочни лихви, както и
данъчната политика и салдото по настоящата сметка,
съгласно показателя Damocles на „ Номура “. Той прави оценка уязвимостта към валутна рецесия на 32 нововъзникващи пазари.

Унгарският форинт е измежду валутите на нововъзникващите пазари с най-лошо показване тази година след прекъсването на европейското финансиране  за възобновяване на стопанската система.
Валутите на Румъния и Чехия – леята и кроната
– също не са в цветущо състояние, откакто са се намалили с над 8 на 100 по отношение на $.

Степента на накърнимост на валутите на нововъзникващите пазари е на най-високото си ниво от над 20 години и съставлява „ заплашително предизвестие “ за възходящи опасности от все по-голям мащаб, написа италианското издание.
Не бива да се не помни, че валутните пазари
бяха разтърсени от съществени разтърсвания през 2022 година, а в някои страни комбинацията от геополитически напън и неверни стъпки на централните банки хвърли валутите в „ смъртоносна серпантина “.
Силният $ принуди доста вложители
да прибегнат към американската валута като леговище след поредност от геополитически и макроикономически разтърсвания, а това се се отрази негативно на доста валути на нововъзникващите пазари.

Основните производители на нефт и страните, чиито централни банки уверено покачиха лихвите, като цяло се оправят по-добре, само че цената на валутите в доста страни
се сринаха трагично по отношение на $.
Сериозно застрашени остават Египет, Шри Ланка, Турция и Пакистан, настояват в отчет двама анализатори на японската финансова компания.
Трите валути с най-лоши резултати през 2022 година
Наскоро Стив Ханке, професор по приложна стопанска система в университета „ Джонс Хопкинс “ разгласява лист с най-лошо представилите се валути през годината, в която на трето място се подрежда ганайското седи, се показва в разбор на Си Ен Би Си. Проблемите на Гана включват по-високи разноски за живот и непостижимо дългово задължение, които накараха държавното управление
да се обърне за помощ към Международния валутен фонд.
Сривът на седито въпреки всичко му отрежда единствено трето място измежду валутите в най-лошо положение.

На второ място е кубинското песо, което се е поевтиняло с 56,36 на 100 по отношение на $ и отстъпва в тази отрицателна ранглиста само на зимбабвийския $,
който е изгубил изумителните 76,74 на 100
от цената си по отношение на американския $ от януари до момента. Както Зимбабве, по този начин и Куба страдат от невероятни нива на инфлацията.
Инфлацията в африканската страна
е достигнала 268 на 100 на годишна основа през октомври, съгласно националната статистическа организация „ ЗимСтат “ (ZimStat), само че Ханке я прави оценка на 417 на 100. Подобно на Гана, управляващите в Зимбабве се пробваха да поддържат националната валута и да се оправят с инфлацията,
премахвайки заплащанията в локални долари.
Много високата инфлация е централен проблем и в Куба, като моделът на Ханке пресмята нарастване на потребителските цени там със 166 на 100 на годишна база.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР