Три дни след като обяви началото на сухопътна военна операция

...
Три дни след като обяви началото на сухопътна военна операция
Коментари Харесай

Израел разшири военната операция срещу Хамас

Три дни откакто разгласи началото на сухопътна военна интервенция в Ивицата Газа, Израел разшири офанзивата си против " Хамас ". Десетки танкове доближиха покрайнините на град Газа и блокираха основен път, предава БНР.

Елиминирани са десетки бойци на палестинското коренно придвижване, а за последното денонощие са били изумени 600 цели на " Хамас " в една от най-масираните бомбардировки, почнали, откакто палестинските ислямисти изненадващо нападнаха Израел на 7 октомври, избивайки над 1400 души, множеството от които цивилни.

Израел " последователно се придвижва напред съгласно проекта " в Ивицата Газа, съобщи по-рано представителят на израелската войска Даниел Хагари и акцентира: " Готови сме за всевъзможен сюжет ".

Десетки танкове са навлезли в региона на 130-хилядното южно предградие на град Газа Зайтун. Бойните машини блокираха за часове пътя Салах ал-Дин, свързващ северната с южната част на анклава и стрелят по всяко транспортно средство, което се опита да мине по него, споделиха локални поданици, представени от Агенция Франс Прес.

Участък от пътя е бил бомбардиран от израелски самолети, оставяйки големи кратери, твърди различен локален гражданин.

Би Би Си удостовери достоверността на публикуваните видеокадри, показващи танк на пътя Салах-ал-Дин, който стреля по автомобил, след което се вижда детонация.

Десетки здания в региона са разрушени при израелските удари. Разрушени са и минимум 10 високи здания в квартала на Газа Тал ал-Хава. Нанесени са вреди на финансирана от Турция болница за ракови болести в същия регион, сподели за Агенция Франс Прес нейният шеф Собхи Скеик.

Въоръженото крило на " Хамас " заяви, че е изстреляло противотанкови ракети по две израелски бронирани машини.

Расте броят на убитите при израелски удари. Те към този момент са над 8300 души, заяви здравното министерство на " Хамас ". Над половината от жeртвите са дами и деца.

Продължават договарянията за освобождението на пленените от " Хамас " заложници. Те се водят с посредничеството на Катар. " Хамас " държи повече заложници в сравнение с се предполагаше, заяви израелската войска. 239 души са в ръцете на групировката, а ориста на други 40 не е известна.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР