Три десетилетия след края на студената война неутрална Швеция връща

...
Три десетилетия след края на студената война неутрална Швеция връща
Коментари Харесай

Швеция връща щаба на бойния си флот в огромен подземен бункер

Три десетилетия след края на студената война неутрална Швеция връща командването на военноморския си флот в под земята бункер, построен да устои на нуклеарен удар. " Този ход се основава на преценка, че рунаците може да употребяват мощни оръжия, изискващи високото равнище на отбрана, което само Мускьо може да предложи ", изяснява за " Гардиън " анализаторът Никлас Гранхолм от Шведската организация за отбранителни проучвания.

Официалното пояснение, че по този начин военноморските сили ще разполагат с повече независимост за маневриране. " Командването на флота би трябвало да е устойчиво и да работи даже по време на нахлуване, тъй че Мускьо е най-хубавият вид... военноморските сили би трябвало да пригодят оперативните си дейности, с цел да отговорят на провокациите от влошаващата се външна среда ", споделя Ребека Ландберг, началник на връзките с обществеността на флота.

Мускьо е строго секретна островна база на към 40 км от Стокхолм и по повърхност е колкото остарелия град на шведската столица. Бункерът, приключен през 1969 година, е вкопан под милиарди тонове гранит и има подземни докове за кораби, километри и километри тунели, както и болница. Пълното възобновяване на " консервирания " през 2004 година комплекс евентуално ще отнеме 2-3 години.

Сухопътните и военновъздушните сили също се реалокират отвън Стокхолм в по-добре предпазени обекти. Освен това по този начин се заобикаля заплахата удар единствено по столицата да обезглави командването на трите рода войски. Но преместването на щаба на ВМФ в един от знаците от времената на Съюз на съветските социалистически републики има най-силен психически резултат.

След края на студената война бюджетът за защита бе доста понижен, а пристанището на Мускьо бе продадено на немската " Тисен Круп ". През юни 2014 година шведската " Сааб " купи " Тисен Круп ", като това бе съпроводено с всеобщо преназначаване на личния състав на компанията и интервенция на отбранителното министерство в корабостроителниата в Малмьо, най-вероятно с цел да се подсигурява, че при промяната на собствеността няма да изчезнат военни секрети.

Последва увеличение на отбранителния бюджет от 43 млрд крони през 2014г. на 50 милиарда крони през 2020 година, възтановяване на наборната работа в армията и разпределяне на листовки на семействата с указания по какъв начин да постъпят в тази ситуация на нуклеарен удар.

На 1 септември 2019 година министърът на финансите Магдалена Андершон съобщи, че държавното управление възнамерява да вкара нов налог за банките, с който да се усили бюджетът за защита. Те основават избрани опасности за стопанската система и по тази причина считам за рационално да създадат по-голям принос за страната, която им оказа помощ по време на финансовата рецесия и по-късно им даде преференциални данъчни условия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР