Три четвърти от потребителите не биха купили каквото и да

...
Коментари Харесай

Опазването на личните данни става критично за бизнеса


Три четвърти от потребителите не биха купили каквото и да е от компания, на която не доверяват персоналните си данни (снимка: CC0 Public Domain)

Критична е нуждата от оптималната бистрота и суровост в боравенето с потребителски персонални данни в бизнеса. Потребителите споделят, че изключително доста държат организациите да бъдат по-прозрачни по отношение на това по какъв начин употребяват персоналните им данни. И въпреки на доктрина да поддържат развиването на изкуствения разсъдък (като 54% са подготвени да споделят своите анонимни данни, с цел да подобрят AI продуктите), мнозина са изгубили доверие в бизнеса заради потреблението на AI (65%).

За потребителите към този момент е главен приоритет опазването на персоналните им данни от организациите, които ги изискват по една или друга причина. Това е един от изводите в най-новото изследване на Cisco – годишен световен обзор на усещанията и държанието на потребителите по отношение на поверителността на данните.

„ Организациите би трябвало да обяснят своите практики за данни с елементарни думи и да ги създадат елементарно налични, тъй че клиентите и потребителите да могат да схванат какво се случва с техните данни. Това не се изисква единствено по закон. То е въпрос на доверие “, споделя Харви Джанг, вицепрезидент на Cisco, заместител основен юрист и основен шеф по поверителността.

Тази година 81% от респондентите в анкетата са съгласни, че методът, по който дадена организация третира персоналните данни, е индикативен за това по какъв начин тя гледа на своите клиенти и до каква степен ги почита. Това е най-високият регистриран %, откогато Cisco стартира да наблюдава тематиката през 2019 година

Ерозия на доверието

В отговор на ерозията на доверието към организациите и способността им да пазят данните, доста консуматори сами подхващат ограничения за по-добро запазване на своите персонални данни, в това число:

Захранване на AI

Постоянно разрастващите се технологии вършат мъчно за потребителите да се доверят на фирмите, когато става дума за персонални данни. Повечето респонденти имат вяра, че евентуалните изгоди от изкуствения разсъдък надвишават риска, при изискване, че е налице подобаваща деидентификация. 54% са подготвени да споделят своите анонимизирани персонални данни, с цел да оказват помощ за възстановяване на продуктите и услугите, основани на изкуствен интелект.

Съществува обаче известно разминаване сред бизнеса и потребителите. 87% от организациите имат вяра, че разполагат с процеси, които могат да подсигуряват, че автоматизираното взимане на решения се прави в сходство с упованията на клиентите. В същото време 6 от всеки 10 респонденти са загрижени за това по какъв начин организациите употребяват персоналните им данни за работа с изкуствен интелект.

Все отново има стъпки, които организациите могат да подхващат, с цел да се оправят с това разминаване, показват откривателите. Една от значимите крачки е да се даде опция на потребителите да се откажат от AI приложението. Друг скъп аспект е подробното обяснение по какъв начин работи даденото AI приложение.

Правителствата – с първостепенна роля

Повече от половината запитани сочат, че националното или локалното държавно управление би трябвало да играе съществена роля, когато става въпрос за отбрана на потребителските данни. Много хора не имат вяра, че частните компании са склонни непринудено да носят отговорност за персоналните данни.

Все по-строги стават условията на държавните управления и организациите за отбрана на данните, прехвърляни отвън техните национални граници. В резултат, от ден на ден страни вкарват регулации за „ локализиране “ на данни, т.е. изискват данните да се съхраняват физически в рамките на страната или на района, където са били събрани, и да не се „ изнасят “.

Локалното предпазване на данни обаче си има цена. Сравнителното изследване за дискретност на данните на Cisco за 2022 година разкрива, че 88 % от интервюираните организации вършат обилни спомагателни оперативни разноски поради локалното предпазване на данните. Потребителите са на крайни отзиви по отношение на оскъпяването поради локализацията на данни: 41% са „ за “ и тъкмо толкоз са „ срещу “ локалното предпазване, в случай че то натежава на сметката им.

„ Надяваме се, че изводите от това изследване ще стимулират организациите да продължат да дават приоритет на желанието на своите клиенти за сигурност, дискретност и бистрота “, сподели Брад Аркин, старши вицепрезидент на Cisco, основен шеф по сигурността и доверието.

Изследването е анонимно, като проучва отговорите на 2600 възрастни в 12 страни (Австралия, Бразилия, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Япония, Мексико, Испания, Обединеното кралство и САЩ), където респондентите не знаят кой организира изследването и самите те са незнайни на откривателите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР